Linkovi

Pogled na IS-Khorasan - grupu za koju se vjeruje da stoji iza napada u Moskvi


Borci s IS-Khorasan, podružnicom u Afganistanu, zaklinju se na vjernost novom vođi Islamske države Abu Ibrahimu al-Hashimi al-Qurashiju, na ovoj fotografiji objavljenoj 5. novembra 2019.
Borci s IS-Khorasan, podružnicom u Afganistanu, zaklinju se na vjernost novom vođi Islamske države Abu Ibrahimu al-Hashimi al-Qurashiju, na ovoj fotografiji objavljenoj 5. novembra 2019.

Sjedinjene Države pripisuju odgovornost za napad u petak na koncertnu dvoranu u Moskvi u kojem je ubijeno više od 130 ljudi afganistanskoj podružnici terorističke grupe Islamska država, poznatoj kao Islamska država-Khorasan ili IS-Khorasan.

Zvaničnik State Departmenta potvrdio je Glasu Amerike da su SAD prikupile obavještajne podatke koji sugeriraju da IS-Khorasan planira "skori" napad u ruskoj prijestolnici, što je dovelo do upozorenja ranije ovog mjeseca iz Američke ambasade u Moskvi.

Zvaničnik je rekao da američke obavještajne službe ukazuju da je smrtonosni napad u petak rezultat toga.

Do sada su tvrdnje o odgovornosti za napad u Moskvi dolazile od novinskih agencija IS-a ili od drugih centralnih medija IS-a, uz jednu izjavu koja kaže da je napad izvela mreža IS-a u samoj Rusiji.

Ali američki i zapadni zvaničnici su više puta upozoravali na namjeru IS-Khorasan da izvede napade izvan granica Afganistana.

Prošlog maja, američki direktor nacionalne obavještajne službe rekao je američkim zakonodavcima da IS-Khorasan "i dalje ima namjeru da izvrši vanjske napade", dok su drugi obavještajni zvaničnici upozorili da bi se takvi napadi mogli dogoditi u roku od godinu dana.

Američki zvaničnici također su okrivili IS-Khorasan za izvođenje smrtonosnog terorističkog napada u Kermanu u Iranu prošlog januara. Taj napad uključivao je dva bombaška napada u kojima je poginulo skoro 100 ljudi.

"Bez obzira na to da li je ISIS-ov ogranak u Afganistanu odgovoran za koordinaciju ovog napada, napad pokazuje da ISIS ostaje moćna globalna prijetnja", rekao je Michael S. Smith II, analitičar iz oblasti terorizma.

"Ovo dalje pokazuje da su uložena neadekvatna ulaganja u napore da se uskrate sposobnosti grupe da orkestrira i na drugi način mobiliše napade sa masovnim žrtavama, uključujući one koje su počinile pristalice koje nisu prošle formalnu terorističku obuku", rekao je Smith za Glas Amerike.

Pokrijeklo IS-Khorasan

Jedna od najaktivnijih i najnasilnijih regionalnih podružnica militantne grupe Islamska država, IS-Khorasan, pojavila se u Afganistanu krajem 2014. Grupa je dobila ime po starom terminu za regiju koja je uključivala dijelove Irana, Turkmenistana i Afganistana.

IS-Khorasan su osnovali nezadovoljni članovi pakistanskih talibana, Islamskog pokreta Uzbekistana i drugih grupa koje su se zaklele na vjernost IS-u. Članstvo u terorističkoj grupi opalo je otkako je doseglo vrhunac otprilike 2018, dijelom zbog napora Talibana i Sjedinjenih Država da je razbiju.

Američki zvaničnici su u prošlosti iznosili podataka IS-Khorasan broji nekoliko stotina boraca. Ali obavještajni podaci koje dijele države članice Ujedinjenih naroda sugeriraju da bi broj mogao biti mnogo veći, s osnovnom grupom od 1.500 do 2.200 boraca u afganistanskim provincijama Kunar i Nangarhar.

Pored toga, posmatrači u regionu upozorili su da je IS-Khorasan također počeo da gleda izvan samog Afganistana i da pokušava da se učvrsti u Kazahstanu, Kirgistanu i dijelovima Tadžikistana.

Opasnost u porastu

Ian McCary, zamjenik specijalnog izaslanika američkog State Departmenta pri Globalnoj koaliciji za poraz ISIS-a, rekao je u četvrtak u Washington Institutu za bliskoistočnu politiku: "Mi smo jasni u pogledu kontinuirane prijetnje koju ISIS predstavlja".

"Vidimo pojavu podružnica ISIS-a - takozvanog ISIS-Khorasan unutar Afganistana, što predstavlja vanjsku prijetnju", rekao je McCary.

"ISIS-Khorasan ne želi samo da diže u vazduh porodilišta i škole, i da ubija žene i djecu," rekao je McCary, dodajući da grupa želi kreirati "zločin i izvan Afganistana... Oni imaju veoma nihilističku viziju."

Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog rastuće prijetnje koju je IS-Khorasan predstavljao još 2022. godine.

IS-Khorasan je izveo brojne napade unutar i izvan Afganistana od svog osnivanja.

Grupa je 2021. izvela napad na međunarodni aerodrom u Kabulu, ubivši 13 američkih vojnika i 170 Afganistanaca tokom američkog povlačenja iz Afganistana.

Neslaganje s talibanima

IS-Khorasan ima značajna neslaganja s talibanima, za koje smatra da su napustili džihad. IS-Khorasan i dalje predstavlja prijetnju talibanskim vlastima u Afganistanu.

Brutalni napad u Moskvi nije prvi put da je IS-Khorasanu meta Rusija. 2022. militanti IS-Khorasan preuzeli su odgovornost za smrtonosni samoubilački napad na rusku ambasadu u Kabulu.

Prema izvještajima, neki analitičari kažu da vjeruju da je IS-Khorasan ciljao Rusiju zbog onoga što teroristička grupa smatra ugnjetavanjem muslimana od strane ruske vlade, uključujući Afganistan, Čečeniju i Siriju.

Od napada u Moskvi u petak, ruske vlasti su pritvorile 11 osoba, uključujući četvoricu osumnjičenih koji su direktno umiješani u napad, javljaju mediji.

Liam Scott iz Glasa Amerike doprinio je ovoj priči. Neke informacije u ovoj priči dolaze od Reuters.
XS
SM
MD
LG