Linkovi

Rusija: Odbijen napad dronom na Moskvu, eksplozije u dva druga grada


Arhiva: Posljedice prethodnog napada na Moskvu
Arhiva: Posljedice prethodnog napada na Moskvu

Rusko ministarstvo odbrane rekao je 28.jula da je odbijen napad dronom na "ciljeve u regiji Moskve" koji se desio tokom noći. Ministarstvo je u izjavi navelo da su dron uništile protivvazdušne snage. Nije navedena tačna lokacija gdje su dron oborile protivvazdušne snage.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je na Telegram kanalu rekao da se pokušaj napada na Moskvu dogodio tokom noći i da nije bilo štete i žrtava, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ukrajinska strana nije komentarisala izjavu ruskih vlasti.

Ovo nije prvi napad dronovima na Moskvu. U jutro 24. jula dronovi su napali Moskvu i ukrajinsko poluostrvo Krim koje je Rusija anektirala 2014. Tada je jedna bespilotna letjelica pogodila skladište municije pored Džankoja, odakle je evakuisano stanovništvo nekoliko susjednih sela. Takođe je blokiran put za saobraćaj.

U Moskvi, jedan od dva drona koji su se zabili u zgrade pao je u bliyini vojnog objekta Komsomolski Prospekt.

Prije toga, 30. maja je 25 dronova izvršilo je napad na Moskvu, većina je oborena u moskovskoj regiji. Ali su dva drona pogodila stambene zgrade, uzrokujući štetu na nekoliko objekata, kako je tada rekao gradonačelnik Sobjanin.

Eksplozije u dva grada

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je u petak da je oborilo ukrajinski projektil iznad grada Taganrog u Rostovskoj oblasti, koji se graniči sa Ukrajinom.

Regionalni guverner Vasilij Golubev rekao je da preliminarni nalazi ukazuju da je u gradu eksplodirao projektil.

Kasnije je rekao da je eksplozija uništila zid i oštetila krov gradskog muzeja umjetnosti, dodajući da je devet osoba prevezeno u bolnice s povredama koje je nanijela eksplozija.

Spasilačke ekipe su na mjestu napada, rekao je Golubev.

Rusko ministarstvo navelo je da je još jedna ukrajinska raketa oborena u regionu Azov.

Ruski mediji javili su da je u eksploziji pogođena velika rafinerija nafte u gradu Samari na rijeci Volgi.

Lokalni zastupnik tvrdi da je do eksplozije došlo u rafineriji nafte Kuibišev, jednoj od najvećih rafinerija u regiji. Dodao je kako nema izvještaja o žrtvama ili ozbiljnijoj šteti.

Preliminarni uviđaj je otkrio da je u objektu mogla biti postavljena eksplozivna naprava.

Za razliku od Taganroga, Samara je duboko unutar ruske teritorije. Smještena je oko 850 kilometara istočno od Moskve, što znači da je udaljena oko 1.300 kilomeatara od najbliže granice s Ukrajinom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG