Linkovi

Rusija optužila SAD za blokadu transporta robe ka Kalinjingradu


Kolona kamiona formirala se na granici Litvanije sa ruskom enklavom Kalinjingrad
Kolona kamiona formirala se na granici Litvanije sa ruskom enklavom Kalinjingrad

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije okrivilo je SAD zbog toga što je Litvanija zabraila trasport pojedine robe iz Rusije do ruske enklave Kalinjingrada na Baltičkom moru.

MOSKVA -"Takozvani kolektivni Zapad, sa eksplicitnim instrukcijama iz Bijele kuće, uveo je zabranu transporta robe do Kalinjingrada", saopšteno je iz ministarstva.

Dodaje se da je taj potez dio matrice "sve većih neprijateljskih akcija Amerike prema Rusiji".

Litvanija, članica EU, od subote blokira transport robe iz Rusije ka Kalinjingradu, koje su pod evropskim sankcijama.

Moskva je to ocijenila kao "blokadu" i obećala da će odgovoriti. Litvanija je saopštila da se priprema da je Rusija odsječe od glavne regionalne električne mreže.

Ruski zvaničnici procijenili su da bi litvanska zabrana mogla da onemogući transport od 30 do 50 odsto dobara ka Kalinjingradu, ali i da se transport može preusmjeriti na brodove na Baltiku.

Litvanska premijerka Ingrida Simontje izjavila je da ruske tvrdnje nisu tačne, te da je samo 1 odsto robe odsječeno od Kalinjingrada, a da transport putnika ostaje neometan.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG