Linkovi

Litvanija pravda zabranu transporta u Kalinjingrad, Moskva prijeti


ARHIVA : Ruski carinik u komercijalnoj luci u oblasti Kalinjingrad (Foto: REUTERS/Vitaly Nevar)
ARHIVA : Ruski carinik u komercijalnoj luci u oblasti Kalinjingrad (Foto: REUTERS/Vitaly Nevar)

Rusija je u utorak zaprijetila da će kazniti Litvaniju mjerama koje će imati "ozbiljne negativne posljedice" zbog blokiranja željezničkog transporta određene robe do ruske crnomorske enklave Kalinjingrad.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Savjeta za bezbjednost, posjetio je u utorak Kalinjingrad gdje je poručio da "neprijateljske" akcije Litvanije pokazuju da Rusija ne može da vjeruje Zapadu za koji tvrdi da je prekršio pisane sporazume o toj enklavi.

"Rusija je će svakako odgovoriti na te neprijateljske akcije. Utvrđuju se odgovarajuće mjere i njihove posljedice će imati negativan uticaj na stanovnike Litvanije", rekao je Patrušev, a prenosi agencija Reuters pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA.

Litavanska premijerka Ingrida Simonite rekla je da je "ironično čuti retoriku Rusije o navodnim kršenjima međunarodnih sporazuma"i optužila Moskvu za kršenje "svih mogućih međunarodnih sporazuma". Takođe je ponovila da nije riječ o blokadi već primjeni sankcija Evropske unije. Moskva je u utorak pozvala ambasadora EU Markusa Ederera na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova.

Portparol EU Peter Stano rekao je da je Ederer na sastanku od Rusa zatražio da se "uzdrže od eskalatornih poteza i retorike".

Litvanija je u ponedeljak branila svoju odluku da zabrani željeznički tranzit robe iz Rusije u rusku enklavu na Baltičkom moru pogođenu sankcijama Evropske unije.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je da njegova zemlja jednostavno sprovodi sankcije koje je uvela EU, čiji je ona članica. On je rekao da su mjere sprovedene u subotu preduzete nakon "konsultacija sa Evropskom komisijom i prema njenim smjernicama".

"Neće više biti dozvoljeno da roba pod sankcijama prolazi preko litvanske teritorije", dodao je Landsbergis.

Roba na listi uključuje čelik, ali bi trebalo da bude široko proširena na artikle od uglja do alkoholnih pića.

Kalinjingradska enklava, dom za oko 430.000 ljudi, okružena je Litvanijom i još jednom članicom EU na jugu - Poljskom, izolovana je od ostatka Rusije. Vozovi sa robom za Kalinjingrad putuju preko Bjelorusije i Litvanije. Nema tranzita kroz Poljsku. Rusija i dalje može da snabdijeva tu oblast morskim putem, a da ne potpada pod sankcije EU.

Rusija je zahtijevala da Litvanija odmah ukine zabranu, a Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi je saopštilo da ukoliko se transportne veze ne obnove u potpunosti "Rusija zadržava pravo da preduzme akciju u odbrani svojih nacionalnih interesa".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oštro je osudio "nezakonitu" zabranu.

"Ova odluka, zaista bez presedana, predstavlja kršenje svega i još ponečeg. Razumijemo da je povezana sa relevantnom odlukom Evropske unije da se sankcije prošire na tranzit (robe). To takođe smatramo nezakonitim", rekao je Peskov novinarima u ponedeljak.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je glavnog diplomatskog predstavnika Litvanije u Moskvu kako bi mu uručilo zvaničan protest i navelo da ta baltička nacija krši međunarodne sporazume. Litvanija nema ambasadora u Moskvi od aprila, kada je umanjila diplomatske odnose u znak protesta zbog ubistva civila u Ukrajini od strane ruskih trupa nakon invazije februara 24.

Litvanija je kasnije pozvala ruskog izaslanika u Vilnjus da mu kaže da je zabrana u skladu sa sankcijama EU i da nema blokade Kalinjingrada.

Visoki diplomata EU Žozep Borelj rekao je da potez Litvanije ne treba porediti sa situacijom u Ukrajini. "Ostatak svijeta neće biti pogođen onim što se dešava u Kalinjingradu, ali ostatak svijeta je veoma pogođen onim što se dešava u Ukrajini", rekao je on.

Borelj je dodao da Litvanija nije preduzela nikakva unilateralna nacionalna ograničenja i da negira je da je kopneni tranzit između Kalinjingrada i drugih dijelova Rusije zaustavljen ili zabranjen.

"Nema blokade", rekao je Borelj. On je dodao da se nastavlja tranzit putnika i robe koja nije pod sankcijama.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je tvitovao: "Rusija nema pravo da prijeti Litvaniji. Moskva je sama kriva za posljedice svoje ničim izazvane i neopravdane invazije na Ukrajinu".

Litvanska carina je u ponedeljak saopštila da su sankcije, koje su stupile na snagu sredinom juna, dio četvrtog paketa sankcija EU koji je uveden 15. marta.

Lina Laurinaitite Grigiene, portparolka carine, rekla je da pogođena roba uključuje ruski čelik "koji se ne može transportovati preko teritorije evropskih zemalja".

"Kopneni tranzit između Kalinjingrada i drugih dijelova Rusije nije zaustavljen niti blokiran. Sva roba koja nije pod sankcijama putuje slobodno", rekla je ona.

Ona je dodala da će od 10. jula slične sankcije biti primjenjivane na betonsku robu i alkoholnu robu, od 10. avgusta na ugalj, a da od decembra ruska nafta neće biti dozvoljena na teritoriji EU.

Anton Alihanov, guverner ruske enklave, procijenio je da će zabrana uticati na oko 50 odsto sve robe koja ide prema Kalinjingradu željeznicom. Takođe je rekao da će pozvati ruske vlasti da preduzmu mjere protiv Litvanije i da će tražiti da se više robe šalje brodovima.

Kalinjingrad, koji je dom ruske Baltičke flote, jedina je ruska baltička luka bez leda. Moskva je tamo takođe rasporedila rakete Iskander, sposobne da nose nuklearne bojeve glave.

U okviru ekonomskih sankcija, EU je Rusiji uvela niz ograničenja na uvoz i izvoz. Blok je saopštio da je pazio da svojim paketima mjera ne nanese štetu ruskom stanovništvu i stoga je isključio proizvode koji se odnose na zdravstvo, farmaciju, hranu i poljoprivredu. Na listi proizvoda pod sankcijama nalazi se do 90 odsto uvoza nafte, uglja, čelika, gvožđa, drveta, kao i kavijara i votke. Zabrane sprovode carinski organi EU.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG