Linkovi

Hapšenja najviših ruskih vojnih zvaničnika. Zašto se to dešava?


Na fotografiji bez datuma koju je 28. avgusta 2021. distribuirala Služba za štampu ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Jurij Kuznjecov se vidi tokom vojne parade u Krasnodaru u Rusiji.
Na fotografiji bez datuma koju je 28. avgusta 2021. distribuirala Služba za štampu ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Jurij Kuznjecov se vidi tokom vojne parade u Krasnodaru u Rusiji.

Počelo je prošlog mjeseca hapšenjem zamjenika ruskog ministra odbrane. Tada je šef Uprave za kadrove ministarstva priveden na sud. Ove sedmice privedena su još dva visoka vojna zvaničnika. Svi se suočavaju sa optužbama za korupciju, što su negirali.

Hapšenja su počela nakon što je predsjednik Vladimir Putin započeo svoj peti mandat i smjestio svog saveznika, dugogodišnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua, na novu funkciju.

Odmah je pokrenulo pitanje da li Putin ponovo uspostavlja kontrolu nad Ministarstvom odbrane usred rata u Ukrajini, da li je izbila bitka između vojske i bezbjednosnih službi ili se iza zidina Kremlja odigrao neki drugi scenario.

Pogledajte šta se krije iza hapšenja i zašto se ona dešavaju sada:

KOLIKO JE OZBILJNA KORUPCIJA U RUSIJI?

Korupcijski skandali nisu novina i najviši zvaničnici su decenijama optuživani da profitiraju na svojim pozicijama.

Služba u Rusiji funkcioniše i kao šargarepa i kao štap. To je način "ohrabrivanja lojalnosti i podsticanja ljudi da budu na istoj strani", kao i metod kontrole, rekao je Sam Greene, direktor Democratic Resilience u Centru za analizu evropske politike.

Putin želi da svi imaju "kostur u svom ormaru", rekao je stručnjak za sigurnost Mark Galeotti u nedavnom podcastu. Ako država ima kompromitujući materijal o ključnim zvaničnicima, može sama izabrati koga će ciljati, dodao je.

Korupcija je "suština sistema", rekao je Nigel Gould-Davies, viši saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

Rat u Ukrajini doveo je do povećanja potrošnje na odbranu koja je samo povećala mogućnosti za korupciju.

KO JE UHAPŠEN?

Bivši zamjenik ministra odbrane Timur Ivanov — prvi zvaničnik uhapšen u aprilu i najviši do sada — nadgledao je velike građevinske projekte vezane za vojsku i imao pristup ogromnim sumama novca. Ti projekti uključivali su obnovu dijelova uništenog ukrajinskog lučkog grada Mariupolja.

Fotografija koju je snimila i objavila pres služba Okružnog suda Basmanny 24. aprila 2024. prikazuje zamjenika ministra odbrane Timura Ivanova kako stoji u kavezu za optužene na sudu u Moskvi.
Fotografija koju je snimila i objavila pres služba Okružnog suda Basmanny 24. aprila 2024. prikazuje zamjenika ministra odbrane Timura Ivanova kako stoji u kavezu za optužene na sudu u Moskvi.

Tim na čijem je čelu bio pokojni opozicioni lider Aleksej Navaljni tvrdio je da su Ivanov (48) i njegova porodica posjedovali elitne nekretnine, uživali u raskošnim zabavama i putovanjima u inostranstvo, čak i nakon što je počeo rat. Navodi se i da se Ivanova supruga Svetlana razvela od njega 2022. kako bi izbjegla sankcije i nastavila da živi luksuznim životom.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da nedavna hapšenja nisu "kampanja" protiv korupcije, već odražavaju tekuće aktivnosti u "svim vladinim tijelima".

Peskov i Ivanov su svojevremeno bili dio sramne epizode koju je uhvatila kamera. Tim Navaljnog podijelio je slike iz 2022. na kojima glasnogovornik Kremlja slavi na rođendanskoj zabavi bivše supruge Ivanova. Na snimku se vidi Peskov, sa Ivanovim pored sebe, kako nosi sat za koji se procjenjuje da košta 85.000 dolara.

U aprilu je Istražni komitet, najviša ruska agencija za provođenje zakona, izvijestio da je Ivanov osumnjičen za uzimanje mita u posebno velikom iznosu - krivično djelo za koje je propisana kazna do 15 godina zatvora.

Na fotografiji koju je objavila pres-služba Ministarstva odbrane Rusije, vidi se general-potpukovnik Vadim Šamarin, zamjenik načelnika ruskog vojnog generalštaba, kako pozira za zvaničnu fotografiju u Moskvi, Rusija, u petak, 6. oktobra 2023. godine.
Na fotografiji koju je objavila pres-služba Ministarstva odbrane Rusije, vidi se general-potpukovnik Vadim Šamarin, zamjenik načelnika ruskog vojnog generalštaba, kako pozira za zvaničnu fotografiju u Moskvi, Rusija, u petak, 6. oktobra 2023. godine.

Od tada, druga hapšenja zbog optužbi za podmićivanje uključivala su general-potpukovnika Jurija Kuznjecova, načelnika Uprave za kadrove Ministarstva odbrane; general-major Ivan Popov, vojnik od karijere i bivši vrhovni komandant u Ukrajini; i general-potpukovnik Vadim Šamarin, zamjenik načelnika vojnog generalštaba. Šamarin je zamjenik Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba.

U četvrtak je prijavljeno da je uhapšen peti zvaničnik ministarstva - Vladimir Verteletsky, koji je vodio odjeljenje u odjelu za nabavku odbrane ministarstva. Optužen je za zloupotrebu službenog položaja koja je rezultirala odštetom u iznosu od preko 70 miliona rubalja (oko 776.000 dolara), saopštio je Istražni komitet.

Također, zamjenik načelnika savezne zatvorske službe za moskovsku oblast Vladimir Telajev uhapšen je u četvrtak pod optužbom za mito velikih razmjera, navode ruski izvještaji.

ZAŠTO SE OVO DEŠAVA SADA?

Hapšenja ukazuju na to da se "zaista ogromna" korupcija u Ministarstvu odbrane više neće tolerisati, rekao je Richard Connolly, specijalista za rusku ekonomiju na Royal United Services Institute u Londonu.

Ubrzo nakon svoje inauguracije, Putin je zamijenio Šojgua na mjestu ministra odbrane Andrejem Belousovim, ekonomistom. Peskov je rekao da se rastući ruski budžet za odbranu mora uklopiti u širu ekonomiju zemlje.

Peskov je rekao da ruski budžet za odbranu iznosi 6,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. To je nivo koji nije viđen od sovjetske ere.

Postoji stav da ovo treba pametnije potrošiti“, rekao je Connolly.

Prije svoje smrti u još uvijek misterioznoj avionskoj nesreći prošle godine, šef plaćenika Jevgenij Prigožin predvodio je kratku pobunu protiv vojnog vodstva zemlje, rekavši da je loše upravljalo ratom i uskratilo oružje i municiju njegovim snagama.

Imenovanje Belousova je "nevoljno priznanje Kremlja" da mora obratiti pažnju na ove probleme, rekao je Gould-Davies.

Takođe je ključno da se rat vodi ispravno jer ruska ekonomija zavisi od toga. Rusi zarađuju veće plate zahvaljujući rastućem sektoru odbrane. Iako je to stvorilo probleme sa inflacijom, Putinu omogućava da nastavi da ispunjava obećanja o podizanju životnog standarda.

Greene je rekao da vlada treba da "nastavi rat kako bi održala ekonomiju", ali i da osigura da troškovi - i korupcija - ne budu veći nego što je potrebno.

Connolly je rekao da je moguće i da Belousov, novi ministar odbrane, čisti saradnike svog prethodnika i šalje poruku da će se "stvari odvijati drugačije".

Popovov slučaj može biti drugačiji. Borio se u Ukrajini i suspendovan je u julu 2023. jer je kritikovao rukovodstvo Ministarstva odbrane - kao što je to uradio Prigožin - i okrivio ga za nedostatak oružja i loše linije snabdevanja koje su dovele do mnogih ruskih žrtava.

Sada se možda suočava s posljedicama te kritike.

DA LI OVO MOŽE BITI TERENSKA BITKA?

Nejasno je da li su Kremlj ili ruske službe sigurnosti, posebno Služba državne sigurnosti ili FSB, pokretačka snaga hapšenja.

Moguće je da su zvaničnici koji su dovoljno udaljeni od Putina uhvaćeni usred rata koji nije povezan sa imenovanjem novog ministra odbrane.

Bezbjednosne službe, rekao je Green, mogle bi da pokušavaju da se „povuku“ protiv dominacije vojske koja se vidi otkako je Putin naredio invaziju na Ukrajinu 2022.

Dok Kremlj negira da se dešavala bilo kakva čistka, "da Putin nije želio da se to dogodi, to se ne bi dogodilo", rekao je Greene.

ŠTA ĆE SE DALJE DESITI?

Vjerovatno više hapšenja jer novi ministar odbrane želi da pokaže da se za korupciju "mora platiti cijena" kako bi je obuzdao, rekao je Connolly.

Greene je dodao da je također moguće da će "preduzetnički" istražitelji smatrati pokretanje krivičnog postupka protiv generala odlična prilika za napredovanje u karijeri.

Međutim, pošto je korupcija tako endemska, može izazvati paniku u cijelom sistemu.

Ako zvaničnici budu uhapšeni zbog ponašanja koje je ranije bilo dozvoljeno iako je bilo nezakonito, to bi moglo pomjeriti "crvene linije", rekao je Greene.

Ako se hapšenja nastave ili prošire izvan ministarstva odbrane, to bi moglo uzrokovati upiranje prstom i da zvaničnici "jure na izlaz", rekao je on, a to je nešto što Kremlj želi izbjeći.

Budući da je sistem izgrađen na korupciji, rekao je Greene, prejaki napadi bi mogli dovesti do njegovog "raspadanja".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG