Linkovi

Zamjenik načelnika generalštaba ruske vojske uhapšen pod optužbom za mito


General-potpukovnik Vadim Shamarin, zamjenik načelnika ruskog vojnog generalštaba, pozira za zvaničnu fotografiju u Moskvi, Rusija, 6. oktobra 2023., na ovoj slici koju je objavila pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.
General-potpukovnik Vadim Shamarin, zamjenik načelnika ruskog vojnog generalštaba, pozira za zvaničnu fotografiju u Moskvi, Rusija, 6. oktobra 2023., na ovoj slici koju je objavila pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.

Ruski mediji izvještavaju u četvrtak da je zamjenik načelnika generalštaba ruske vojske uhapšen pod optužbom za mito velikih razmjera.

General-pukovnik Vadim Šamarin jedan je od četiri visoka vojna zvaničnika uhapšenih zbog primanja mita u posljednjih mjesec dana.

Zamjeniku ministra odbrane Timuru Ivanovom određen je 23. aprila u pritvor zbog sumnje da je primio mito.

General-pukovnik Jurij Kuznjecov, načelnik kadrovske službe Ministarstva odbrane, i general-major Ivan Popov, bivši komandant 58. ruske armije, takođe se suočavaju sa sličnim optužbama.

Izvještaji kažu da je Shamarinov dom pretresen u istrazi. On će biti zadržan u pritvoru do dva mjeseca. Nije jasno kako će se izjasniti.

Od 2020. godine, Shamarin je nadgledao vojni korpus za vezu, koji se bavi vojnim komunikacijama.

Kremlj nije otkrio detalje o slučaju. Rečeno je da se antikorupcijski rad provodi u brojnim državnim agencijama.

"Borba protiv korupcije je dosljedan rad," rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u četvrtak. "Ovo nije kampanja. To je stalni rad. Ovo je sastavni dio aktivnosti naših agencija za provođenje zakona."

Vladimir Telajev, zamjenik načelnika federalne zatvorske službe za moskovsku regiju, također je uhapšen u četvrtak pod optužbom za podmićivanje velikih razmjera, prema lokalnim izvještajima.

Istražitelji su u četvrtak zatražili od moskovskog suda da Telajevu odredi pritvor prije suđenja.

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su Associated Press i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG