Linkovi

Ukrajinske poruke na ruskim satelitskim TV kanalima: "Krv na vašim rukama"


Smart TV hack in Russia
Smart TV hack in Russia

Izbornici ruske satelitske televizije izmijenjeni su u ponedjeljak kako bi gledateljima u Moskvi prikazali poruke o ratu u Ukrajini: "Imate krv na rukama", prema fotografijama ekrana koje je dobio Reuters.

Fotografije pokazuju menije moskovske satelitske televizije na Dan pobjede, kada je Rusija slavila 77. godišnjicu pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom, pri čemu su svi kanali prikazivali antiratne slogane.

"Na rukama imate krv hiljada Ukrajinaca i stotina mrtve djece", glasio je jedan slogan.

"TV i vlasti lažu. Ne ratu."

Parole su se pojavile neposredno prije povorke Dana pobjede na Crvenom trgu na kojoj je predsjednik Vladimir Putin usporedio rat u Ukrajini sa sovjetskom bitkom za poraz Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu.

Nije odmah bilo jasno kako su se slogani pojavili. Novinska agencija Interfax objavila je da su se slogani pojavili i na kablovskoj televiziji nakon što je hakirana.

Ruska novinska web stranica također je pokazala antiratni materijal koji je bio duboko kritičan prema Putinu. Nije odmah bilo jasno kako su se negativni članci pojavili. Brzo su nestali.

Ruska invazija na Ukrajinu od 24. februara ubila je hiljade ljudi, raselila još milione i izazvala strah od najozbiljnijeg sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Putin kaže da je "posebna vojna operacija" u Ukrajini neophodna jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da prijete Rusiji, a Moskva se morala braniti od progona ljudi koji govore ruski.

Smatra neizbježnim sukobom sa Sjedinjenim Državama, koje optužuje da prijete Rusiji miješajući se u njezino dvorište i širenjem vojnog saveza NATO-a.

NATO i Ukrajina poriču da su bili prijetnja Rusiji. Ukrajina kaže da se bori protiv otimanja zemlje u imperijalnom stilu i da su Putinove tvrdnje o genocidu besmislice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG