Linkovi

Putin : "Zapadna prijetnja" uzrokovala invaziju


Predsednik Rusije Vladimir Putin na obeležavanju Dana pobede u Moskvi, 9. maja 2022.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na obeležavanju Dana pobede u Moskvi, 9. maja 2022.

Vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, Rusija je obilježila Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Ruski predsjednik Vladimir Putin upoređivao je sovjetsku borbu protiv nacista sa ratom u Ukrajini, ali nije govorio o tome kako Rusija stoji u ratu, ni do kada će trajati.

MOSKVA - Uprkos špekulacijama, Putin na Dan pobjede nije objavio da je Rusija u ratu sa Ukrajinom, niti je govorio o borbama u ukrajinskom Mariupolju i drugim gradovima.

U govoru dugom 11 minuta, Putin je ponovio da se ruska vojska u Ukrajini bori za bezbjednost Rusije i da je razlog za invaziju to što NATO prijeti Rusiji na njenim granicama.

"U decembru prošle godine, predložili smo sporazum o bezbjednosnim garancijama. Rusija je pozvala Zapad na otvoreni dijalog, potragu za kompromisnim rješenjem uz međusobno uvažavanje interesa. Sve je bilo uzalud. Zemlje NATO-a nisu htjele da nas saslušaju, što znači da su imale potpuno drugačije planove, to smo uvidjeli. Bile su u toku pripreme za operaciju u Donbasu, invaziju na zemlju koja je istorijski naša, uključujući i Krim. U Kijevu su objavili potencijalnu nabavku nuklearnog oružja, a NATO je počeo da preuzima vojnu kontrolu na teritorijama sa kojima se graničimo. I to je bila apsolutno neprihvatljiva prijetnja na našim granicama", rekao je Putin.

Direktno se obratio vojnicima koji se bore u separatističkom regionu Donbas na istoku Ukrajine.

„Odbrana otadžbine kada se odlučuje o njenoj sudbini je uvek bila svetinja. Danas se borite za naš narod u Donbasu, za bezbjednost Rusije, naše otadžbine", rekao je Putin.

Održao je minut šutnje za poginule vojnike i najavio da će država pomoći njihovim porodicama.

Ruski predsjednik je ukazao je na "širenje rusofobije u svijetu" i negiranje hrabrosti poginulih za pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

"Znamo da su američkim veteranima, koji su željeli da dođu na paradu u Moskvu, zabranili da to urade. Želim da znaju da se ponosimo njihovim doprinosom u zajedničkoj pobjedi. Odajemo počast vojnicima svih armija - Amerikancima, Britancima, Francuzima, pripadnicima pokreta otpora i kineskim partizanima - svima koji su doprineli porazu nacizma i militarizma", rekao je Putin.

Ruske haubice i rakete zemlja-vazduh prikazane su na vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja 2022.
Ruske haubice i rakete zemlja-vazduh prikazane su na vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja 2022.

Povodom Dana pobjede, na Crvenom trgu u Moskvi marširale su dugačke kolone vojnika, prikazana su oklopna vozila i velike interkontinentalne balističke rakete.

Zapad: Revizija historije

Bijela kuća je Putinov govor odbacila kao "reviziju historije" i ocijenila da su optužbe da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini "očigledno apsurdne".

Portparolka Jen Psaki rekao je da je Putinov govor "revizija historije koja je poprimila oblik dezinformacija". Predsjednik Joe Biden u ponedeljak je poručio da "Putinov rat" dovodi "do ponovnog neobuzdanog razaranja Evrope", u aluziji na Dan pobjede.

Biden je to saopštio prije potpisivanja zakona kojim se oživljava program iz Drugog svjetskog rata"land-lease" - koji je pomogao da se porazi nacistička Njemačka - za pomoć Kijevu i istočnoevropskim saveznicima.

Zakon je uglavnom simboličan, ali je usvojen jednoglasno u Senatu, dok je u Predstavničkom domu protiv njega bilo samo 10 republikanaca.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG