Linkovi

Rusija tvrdi da su ispaljeni hici upozorenja ka razaraču Kraljevske mornarice, Britanija negira


ARHIVA - Britanski razarač plovi kroz Bosfor na putu ka Crnom moru, jun 2021. (Foto: REUTERS/Yoruk Isik)
ARHIVA - Britanski razarač plovi kroz Bosfor na putu ka Crnom moru, jun 2021. (Foto: REUTERS/Yoruk Isik)

Rusija je saopštila da je ispalila hice upozorenja i ispustila bombe na trasi kretanja britanskog razarača koji je plovio u Crnom moru nadomak obale poluostrva Krim – koje je Rusija anektirala od Ukrajine protivno međunarodnom pravu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je britanski brod napustio područje odmah poslije navodnog incidenta – ušavši tri kilometra u morsko područje koje Rusija smatra svojim, izvijestila je agencija Reuters.

Riječ je o mjestu u blizini Rta Fiolent na južnoj obali Krima u blizini luke Sevastopolj - sjedišta crnomorske flote ruske mornarice, saopštilo je rusko ministarstvo - a objavila agencija Interfaks, prenosi Reuters.

"Razarač je upozoren da će biti upotrebljeno oružje koristiti ukoliko pređe granicu Ruske Federacije. Nije reagovao na upozorenje. Ispuštene su četiri eksplozivne naprave na trasi britanskog razarača kao upozorenje“, navedeno je u saopštenju.

Sa druge strane, britansko Ministarstvo odbrane negiralo je da je otvarana vatra na razarač Kraljevske mornarice koji je uplovio u Crno more tokom mjeseca – niti im je poznato da su na trasu plovila postavljane bombe.

Brod Kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom. Vjerujemo da je ruska strana izvodila vojnu vježbu u Crnom moru i da su na svoje aktivnosti upozorili pomorsku zajednicu“, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane na društvenoj mreži Twitter.

Ukrajinsko poluostrvo Krim Rusija je nelegalno pripojila od Ukrajine 2014. godine i od tada obalsko područje poluostrva smatra svojom teritorijom.

Zapadne zemlje Krim smatraju teritorijom Ukrajine i odbacuju ruske pretenzije na njega.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG