Linkovi

SAD šalju dva ratna broda u Crno more, Rusija zabrinuta


ARHIVA - Američki ratni brod učestvuje u vježbi u Mississippiju (Foto: U.S. Air Force Master Sgt. Ryan Crane)
ARHIVA - Američki ratni brod učestvuje u vježbi u Mississippiju (Foto: U.S. Air Force Master Sgt. Ryan Crane)

Sjedinjene Države će naredne nedjelje poslati dva ratna broda u Crno more, saopštila je Turska u petak dok je Rusija, koja raspoređuje dodatne vojne snage blizu Ukrajine, optužila NATO sile da povećavaju pomorsku aktivnost u tom regionu.

Turska, članica NATO-a, navela je da će ratni brodovi biti raspoređeni u Crnom moru od 14.-15. aprila.

"Prije 15 dana nam je poslat dopis diplomatskim kanalima da će dva američka ratna broda proći do Crnog mora, u skladu sa Konvencijom iz Montreuxa. Brodovi će ostati u Crnom moru do 4. maja", saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova.

Konvencija iz Montreuxa, usvojena 1936. godine, daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, koji povezuju Mediteransko sa Crnim morem. Takođe ograničava pristup ratnih brodova i uređuje plovidbu stranih teretnih brodova.

Zamjenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Grushko u petak je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, povećane aktivnosti u Crnom moru sila koje nemaju obalu u tom regionu, aludirajući na Sjedinjene Države.

"Broj posjeta NATO članica i dužina ostanka njihovih ratnih brodova su povećani", rekao je on, a prenijela novinska agencija Interfax.

Pozvajući se na očevica koji prati kretanje brodova kroz Bosfor, agencija Reuters je prenijela da su Sjedinjene Države i NATO povećali prisustvo u Crnom moru ranije ove godine, kada je administracija predsjednika Joea Bidena preuzela vlast.

Očevidac Reutersa je naveo da je ta aktivnost dostigla nivo viđen 2014-2015. godine, u vrijeme aneksije Krima.

Washington je prethodno saopštio da je Rusija rasporedila više trupa na istočnog granici Ukrajine nego u bilo kojem drugom periodu od 2014. godine, kada je izvršila aneksiju Krima i podržala proruske separatiste u regionu Donbas.

Sukobi između ukrajinskih snaga i separatista su se zaoštrili, zbog čega se strahuje od velike eskalacije. Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je, u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, optužio Ukrajinu za "opasne provokativne akcije" u regionu Donbas.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG