Linkovi

Bijes u Rusiji zbog pogibije desetina vojnika u jednom od najsmrtonosnijih ukrajinskih napada


Ukrainian soldiers share a toast to celebrate New Years Eve, in a military rest house, as Russia's attack on Ukraine continues, in region of Donetsk, Ukraine, Dec. 31, 2022.
Ukrainian soldiers share a toast to celebrate New Years Eve, in a military rest house, as Russia's attack on Ukraine continues, in region of Donetsk, Ukraine, Dec. 31, 2022.

Rusija je u ponedjeljak priznala da su desetine njenih vojnika ubijene u jednom od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini, što je izazvalo zahtjeve nacionalističkih blogera da zapovjednici budu kažnjeni jer su smjestili vojnike uz odlagalište municije.

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su 63 vojnika poginula u vatrenoj eksploziji koja je uništila privremenu kasarnu u bivšem strukovnom koledžu u Makijevki, gradu blizancu Donjecka, regionalne prijestolnice pod ruskom okupacijom.

Rekao je da su smještaj pogodile četiri rakete ispaljene iz američkih lansera HIMARS, tvrdeći da su oborene dvije rakete. Kijev je rekao da se ruski broj mrtvih kreće u stotinama, iako su proruski dužnosnici to nazvali pretjerivanjem.

Ruski vojni blogeri, od kojih mnogi imaju stotine hiljada sljedbenika, rekli su da je veliko razaranje rezultat skladištenja municije u istoj zgradi u kojoj se nalazila kasarna, unatoč tome što su zapovjednici znali da je u dometu ukrajinskih raketa.

Odvojeno, Ukrajina je u ponedjeljak priopćila da je oborila svih 39 bespilotnih letjelica koje je Rusija lansirala u neviđenoj trećoj noći zaredom zračnih napada na civilne ciljeve u Kijevu i drugim gradovima.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da njihov uspjeh dokazuje da je ruska taktika zračnih napada posljednjih mjeseci kako bi onesposobila ukrajinsku energetsku infrastrukturu sve više postajala neuspjeh jer Kijev pojačava svoju protivzračnu odbranu.

'SVAKA GREŠKA IMA IME'

Nepotvrđene snimke objavljene na internetu nakon napada na rusku kasarnu u Makiivki pokazuju ogromnu zgradu pretvorenu u ruševine koje se dime.

Igor Girkin, bivši zapovjednik proruskih trupa u istočnoj Ukrajini koji se pojavio kao jedan od najpoznatijih ruskih nacionalističkih vojnih blogera, rekao je da se broj mrtvih kreće u stotinama, kasnije uredivši svoju objavu kako bi uključio ranjene u tu brojku. Municija je bila pohranjeno na istom mjestu, a ruska vojna oprema tamo je bila nekamuflirana, rekao je.

Drugi nacionalistički bloger, Rybar, rekao je da je potvrđeno oko 70 mrtvih i više od 100 ranjenih vojnika.

"Ono što se dogodilo u Makiivki je užasno", napisao je Archangel Spetznaz Z, još jedan ruski vojni bloger s više od 700.000 pratitelja na Telegramu.

"Ko je došao na ideju da ljudstvo smjesti u velikom broju u jednu zgradu, gdje i budala razumije da će i ako gađaju topništvom biti puno ranjenih ili mrtvih?" napisao je. Zapovjednici "nisu mogli manje mariti" za municiju skladištenu u neredu na bojnom polju, rekao je.

"Svaka greška ima svoje ime."

Priznanje Rusije o brojnim smrtnim slučajevima u jednom incidentu bilo je gotovo bez presedana. Moskva rijetko objavljuje brojke o svojim gubicima, a kada ih objavljuje, brojke su obično niske - priznala je samo jednu smrt među stotinama posade kada je Ukrajina u aprilu potopila glavnu krstaricu Moskva.

Rusija je dočekala novu godinu noćnim napadima na ukrajinske gradove, uključujući Kijev, stotinama kilometara od prve crte fronta. Noćni napadi označavaju promjenu taktike, nakon mjeseci u kojima je Moskva takve napade obično dijelila u razmaku od otprilike sedam dana.

Nakon što je 31. decembra ispalila desetine projektila, Rusija je 1. i 2. januara lansirala desetine bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje. Ali Kijev je u ponedjeljak priopćio da je u posljednjem valu oborio svih 39 bespilotnih letjelica, uključujući 22 oborene iznad glavnog grada.

Kijev je rekao da je nova taktika znak ruskog očaja jer je sposobnost Ukrajine da odbrani svoj zračni prostor poboljšana.

"Sada traže rute i pokušaje da nas nekako pogode, ali njihova taktika terora neće uspjeti. Naše nebo će se pretvoriti u štit", rekao je šef predsjedničkog stožera Andriy Yermak na Telegramu.

U svom posljednjem noćnom govoru, predsjednik Volodymyr Zelenskiy pohvalio je Ukrajince što su iskazali zahvalnost vojnicima i jedni drugima i rekao da će se napori Rusije pokazati beskorisnim.

Dronovi, projektili, sve ostalo im neće pomoći, rekao je o Rusima. "Jer smo ujedinjeni. Njih ujedinjuje samo strah."

Ukrajinski sustavi protuzračne obrane radili su tokom noći kako bi oborili nadolazeće dronove i upozorili zajednice na opasnost koja se približava.

"Glasno je u regiji iu glavnom gradu: noćni napadi dronovima", rekao je guverner Kijeva Oleksij Kuleba.

Rusija se okrenula masovnim zračnim napadima na ukrajinske gradove otkako je pretrpjela ponižavajuće poraze na bojnom polju u drugoj polovici 2022.

Kaže da njegovi napadi, koji su zimi onesposobili grijanje i struju za milione, imaju za cilj smanjiti sposobnost Kijeva da se bori. Ukrajina kaže da napadi nemaju vojnu svrhu i da im je namjera povrijediti civile, što je ratni zločin.

Rusija je sravnila ukrajinske gradove, ubila hiljade civila i anektirala dijelove Ukrajine otkako je Putin naredio invaziju u februaru, nazivajući Ukrajinu umjetnom državom čiji prozapadni pogledi ugrožavaju sigurnost Rusije.

Ukrajina je uzvratila uz zapadnu vojnu potporu, protjeravši ruske snage s više od polovice teritorija koji su zauzeli. Posljednjih sedmica, linije fronta uglavnom su bile statične, s hiljadama vojnika koji su umirali u intenzivnom ratovanju.

U oštroj novogodišnjoj poruci snimljenoj pred grupom ljudi odjevenih u vojne uniforme, Putin je obećao da neće popustiti u svom ratu.

"Glavna stvar je sudbina Rusije", rekao je Putin. "Odbrana domovine naša je sveta dužnost prema našim precima i potomcima. Moralna, povijesna pravednost je na našoj strani."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG