Linkovi

Ukrajinska PVO kaže da je oborila sve dronove iz ruskog napada


A fireball from an explosion is seen above Kyiv's skyline during Russian drone strikes, on Ukraine's capital, Jan. 1, 2023.
A fireball from an explosion is seen above Kyiv's skyline during Russian drone strikes, on Ukraine's capital, Jan. 1, 2023.

Valovi ruskih bespilotnih letjelica gađali su u ponedjeljak infrastrukturu u glavnom gradu Ukrajine i okolnim područjima, oštetivši energetske objekte i uzrokujući neke nestanke struje, rekli su dužnosnici, dok je Rusija produžila svoje bombardiranje na drugi dan 2023. godine.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su njihovi sistemi protivzračne odbrane tokom noći uništili svih 39 ruskih bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje koje su gađale Ukrajinu u, kako su rekli, "masovnom napadu".

Pošto je ispalila desetine raketa u novogodišnjoj noći, Rusija je lansirala desetine iranskih dronova 1. i 2. januara. Kijev je saopštio da su treću noć napada oboreni svi dronovi zahvaljujući poboljšanoj PVO.

Rečeno je da su 22 drona oborena iznad Kijeva.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy pohvalio je Ukrajince što su iskazali zahvalnost vojnicima i jedni drugima i rekao da će se napori Rusije pokazati beskorisnim.

Dronovi, projektili, sve ostalo im neće pomoći, rekao je o Rusima. "Jer smo ujedinjeni. Njih ujedinjuje samo strah."

Ali u oštrom novogodišnjem govoru, ruski predsjednik Vladimir Putin signalizirao je da ne odustaje od napada na Ukrajinu.

Ukrajinski sistemi protivzračne odbrane radili su tokom noći kako bi oborili nadolazeće dronove i upozorili zajednice na opasnost koja se približava.

"Glasno je u regiji iu glavnom gradu: noćni napadi dronovima", rekao je guverner Kijeva Oleksij Kuleba.

"Rusi su lansirali nekoliko valova bespilotnih letjelica Shahed. Ciljajući objekte kritične infrastrukture. Protivzračna odbrana je na djelu", rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su napadi prekinuli dio struje i grijanja.

"U gradu su hitni nestanci struje", rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ranije je rekao da je jedna osoba ranjena krhotinama uništenog drona koji je udario u cestu i oštetio zgradu u sjeveroistočnom okrugu glavnog grada.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti informaciju.

Regionalno vojno zapovjedništvo na istoku Ukrajine priopćilo je da su sistemi protivzračne odbrane uništili devet bespilotnih letjelica iranske proizvodnje iznad regija Dnjepropetrovsk i Zaporizhzhia do ranih sati ponedjeljka.

NOVA GODINA U ROVOVIMA

Na Twitteru je američka veleposlanica u Ukrajini Bridget Brink rekla: "Rusija je hladno i kukavički napala Ukrajinu u ranim jutarnjim satima Nove godine. Ali čini se da Putin još uvijek ne razumije da su Ukrajinci od željeza."

Vojnici su nazdravljali Novoj godini na prvoj crti bojišnice u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donjeck. Jedan vojnik, Pavlo Pryzhehodskiy, 27, odsvirao je pjesmu koju je napisao na gitari nakon što je 12 njegovih suboraca ubijeno u jednoj noći.

"Tužno je da su ljudi umjesto susreta s prijateljima, slavlja i davanja poklona jedni drugima bili prisiljeni potražiti sklonište, neki su ubijeni", rekao je za Reuters.

"To je velika tragedija koja se nikada ne može oprostiti. Zato je Nova godina tužna."

U obližnjem rovu, vojnik Oleh Zahrodskiy, 49, rekao je da se dobrovoljno prijavio nakon što je njegov sin pozvan kao rezervist. Sada mu je sin u bolnici, bori se za život s ozljedom mozga, dok mu je otac ispred.

"Sada je jako teško", rekao je, susprežući suze.

'SRETNA NOVA GODINA'

Šef kijevske policije, Andrii Nebytov, objavio je fotografiju na aplikaciji Telegram, na kojoj se vidi ono što je opisano kao dio bespilotne letjelice korištene u napadu na prijestolnicu, s rukom ispisanim znakom na ruskom koji glasi "Sretna Nova godina".

"Ova olupina nije na frontu, gdje se vode žestoke bitke, ovo je ovdje, na sportskim terenima, gdje se djeca igraju", rekao je Nebitov.

Rusija je sravnila ukrajinske gradove i ubila hiljade civila otkako je Putin naredio invaziju u februaru, rekavši da je Ukrajina umjetna država čiji prozapadni pogledi prijete sigurnosti Rusije.

Rusija, koja niječe da je ciljala civile, od tada tvrdi da je anektirala oko petine Ukrajine.

Ukrajina je uzvratila uz zapadnu vojnu potporu, protjeravši ruske snage s više od polovice teritorija koji su zauzeli. Posljednjih sedmica, linije fronta uglavnom su bile statične, s hiljadama vojnika koji su umirali u intenzivnom ratovanju.

Rusija kaže da njeni zračni napadi imaju za cilj smanjiti sposobnost Ukrajine da se bori; Kijev kaže da nemaju vojnu svrhu i da su namijenjene ranjavanju civila, što je ratni zločin.

"Glavna stvar je sudbina Rusije", rekao je Putin u novogodišnjem govoru grupi odjevenoj u vojne uniforme, umjesto uobičajene pozadine događaja - zidina Kremlja.

"Odbrana domovine naša je sveta dužnost prema našim precima i potomcima. Moralna, povijesna pravednost je na našoj strani."

U napadu ukrajinske bespilotne letjelice oštećen je energetski objekt u ruskoj regiji Bryansk koja graniči s Ukrajinom, rekao je u ponedjeljak njezin guverner, dodajući da nije bilo žrtava.

Rusija je prošle sedmice rekla da je oborila ukrajinsku bespilotnu letjelicu u blizini jedne od baza dalekometnih bombardera duboko unutar svog teritorija i da su tri pripadnika zračnih snaga ubijena.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG