Linkovi

Podrška opozicionaru širom Rusije: Srce za Navalnog


Moskva: Srce za Navalnog
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Rusija: Srce za Navalnog

Pristalice ruskog opozicionara i kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, koji je na odsluženju zatvorske kazne, izražavaju mu podršku širom Rusije uz upaljene svijeće.

Iskazuju solidarnost sa njim tako što pred svojim domovima, u intervalu od petnaest minuta na Dan Svetog Valentina, pale svijeće u obliku srca.

Putin je strah. Navalni je ljubav. Zato ćemo pobijediti”, napisao je na društvenoj mreži Twitter, Leonid Volkov, jedan od najbližih saradnika Alekseja Navalnog pozivajući građane da se okupe.

Više od stotinu, mahom žena u dvadesetim i tridesetim godinama, okupilo se u centru Moskve uprkos velikoj hladnoći i vjetru, rasprostirući bijele trake i noseći svijeće u obliku srca.

Sukoba sa policijom i privođenja nije bilo. Sličan skup održan je i u Sankt Peterburgu, drugom po veličini ruskom gradu.

Inače, opozicioni aktivisti proglasili su svojevrsni moratorijum na ulična okupljanja, pošto je su hiljade građana privedeni na nekoliko prethodnih demonstracija zbog hapšenja i pritvaranja Navalnog.

Pojedine ruske organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su policiju da je koristila prekomjernu silu protiv demonstranata. Zvanični Kremlj odbacio je te optužbe, uzvrativši da su građanski protesi nelegalni, pošto ih vlasti nisu odobrile i, kako tvrde, predstavljaju opasnost za širenje koronavirusa.

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider, osuđen je početkom februara na zatvorsku kaznu od tri i po godine po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu na koju je bio osuđen 2014. godine.

Na suđenje po optužbama Ruske zatvorske službe stigao je sredinom januara iz Njemačke gdje se liječio od trovanja nervnim agensom Novičokom. Navalni je za trovanje optužio ruskog predsjednika – koji je odbacio navode ruskog opozicionara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG