Linkovi

Rusi kojima je zabranjeno napuštanje zemlje moraju predati pasoše


Osoba drži pasoš na graničnom prelazu Vaalimaa između Rusije i Finske, 23. septembar 2022.
Osoba drži pasoš na graničnom prelazu Vaalimaa između Rusije i Finske, 23. septembar 2022.

Rusi, kojima je zabranjeno da putuju u inostranstvo, moraće da predaju svoje pasoše vlastima u roku od pet dana nakon što budu  obaviješteni, prema vladinoj uredbi koja stupa na snagu u ponedjeljak.

Prema ruskom zakonu, vlasti mogu nametnuti zabranu putovanja regrutima, zaposlenima u Federalnoj službi bezbjednosti (FSB), osuđenicima ili osobama koje imaju pristup državnim tajnama ili "informacijama od posebnog značaja", između ostalog.

Pasoše će čuvati nadležni organi koji su ih izdali, kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova ili Ministarstvo inostranih poslova.

Nakon ukidanja zabrane putovanja, pasoš bi se mogao vratiti nakon popunjavanja zahtjeva, prema vladinoj uredbi.

Oni kojima je pravo na putovanje privremeno ograničeno po osnovu regrutacije za vojnu ili alternativnu civilnu službu moraće dodatno da prilože vojnu legitimaciju uz dokaz o odsluženju službe, navodi se u rezoluciji.

U martu je Financial Times izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore bliske tom pitanju, da su ruske sigurnosne službe oduzimale pasoše visokim zvaničnicima i rukovodiocima državnih kompanija kako bi spriječile putovanja u inostranstvo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG