Linkovi

Rusi u Černobilu: Radnici gladni, bez odjeće, rade po 12 sati bez dana pauze


Krov koji pokriva oštećeni reaktor u Černobillu
Krov koji pokriva oštećeni reaktor u Černobillu

Rusi su već prvog dana invazije na Ukrajinu ušli u Černobil, gdje su desetine radnika održavale mjesto posle incidenta 1986. Desetine njih su sada gladni, premoreni i veći je rizik da naprave grešku dok ih kontrolišu vojni okupatori, saopštila je ukrajinska nuklearna agencija.

Rođaka jedne od zaposlenih rekla je za Glas Amerike da radnici nemaju čistu odjeću više od nedelju dana, niti ćebad i da im daje samo jedan obrok dnevno. Ruskim vojnicima takođe polako ponestaje hrane.

Ukrajinska regulatorna agencija saopštila je da su zaposleni u Černobilu zarobljenici ruske vojske i da ih drže u nuklearnoj elektrani.

Unutra je 95 radnika noćne smjene, medicinsko osoblje, vatrogasci, ukupno oko 300 Ukrajinaca.

Objavljeno je i da radnici, čije su smjene 12 sati, nisu imali ni dana pauze otkako su došli Rusi.

"Osoblje je premoreno i psihički i moralno i može da radi samo ograničen broj poslova da bi se osigurali bezbjednost i nadzor. Ovi radnici, iako je riječ o visokim profesionalcima, mogu da pogriješe u ovakvim situacijama", navodi se u pismu Generalnog inspektora.

Rođaka radnice u nuklearnoj elektrani, koja se predstavila kao Natalija, kaže za VOA da je do nedelje mogla da komunicira sa njom preko mobilnog, ali da je to onemogućeno.

"U početku su jeli dvaput dnevno, u podne i ponoć. Radnici su onda tražili po stanici da nekom nije ostalo keksa, ili bombona ili bilo šta po kancelarijama ili ormarima".

Ona kaže da ni ruski vojnici nemaju hrane, pa je traže po lokalnim selima. Osoblje u Černobilu tretiraju sa "poštovanjem".

Veliki problem je i hladnoća.

"Moja rođaka spava na stolu, sa nekoliko dukseva na sebi. Naravno, u ovakvoj situaciji ne možete ni da spavate zbog svega što se dešava", kaže Natalija.

Šta je sa radijacijom?

Uprava nuklearne elektrane u Černobilju napisala je na Facebooku da je "sve u redu i da nema nestašica hrane i da su svi zdravi".

Regulatorni Nuklearni inspektorat je, pak, u pismu VOA naveo da ruski vojnici ne poštuju sanitarni režim, kao ni pravila postupanja sa radioaktivnim materijalima. "Ovo će neizbježno voditi do zagađenja radijacijom od više zagađenih područja ka manjim".

U pismu se navodi da je nivo gama radijacije 5 do 15 puta veći nego 2021.

"Jedan od razloga može biti pomjeranje teške vojne opreme, koja zajedno sa prašinom podiže i radioaktivne čestice"

Trenutni nivo radijacije nije rizičan za ljudsko zdravlje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prati situaciju i pozvala je na "uzdržavanje od poteza koji mogu da ugroze bezbjednost nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala, jer bi svaki incident značio ogroman rizik da ljude i životnu sredinu".

Rečeno je da je najvažnije osoblju omogućiti da radi posao u bezbjednim uslovima i dok se dobro osjećaju.

Ričard Velc, direktor Centra za vojno političke studije na Hadson institutu, kaže za VOA da je najveća opasnost oštećenje strukture elektrane, zbog neprijateljskih dejstava. Kaže da su i reaktori na drugim mjestima u riziku da ih ne pogodi krstareća raketa.

Čaru Rangačarjulu, fizičar sa Univerziteta u Kanadi, kaže da Rusi koriste nuklearku kao političku prednost, ali ne vjeruje da su "toliko ludi da je unište i puste radioaktivni materijal u atmosferu".

"Ali, ako i pogriješe i raznesu neku nuklearku, štetu neće trpiti samo Ukrajina, već je mnogo šire, i Rusija i Bjelorusija će biti zahvaćene. Hajde da vjerujemo da ruska vlada nije luda i da ne želi da naudi svom narodu", kaže Čaru za VOA.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG