Linkovi

Povećanje radijacije u Černobilu ne predstavlja visok rizik, ali rizik postoji za aktivne nuklearke u Ukrajini


FILE - A Soviet-era top secret object Duga, an over-the-horizon radar system once used as part of the Soviet missile defense early-warning radar network, is seen behind a radioactivity sign in Chernobyl, Ukraine, on Nov. 22, 2018.
FILE - A Soviet-era top secret object Duga, an over-the-horizon radar system once used as part of the Soviet missile defense early-warning radar network, is seen behind a radioactivity sign in Chernobyl, Ukraine, on Nov. 22, 2018.

Vijest da je izmjerena radijacija na području Černobila i Zone isključenja prešla kontrolne nivoe s početkom situacije u Ukrajini, dodatno je izazvala zabrinutost među stanovništvom kako Ukrajine, tako i diljem Evrope.

Ipak, stručnjaci tvrde kako je rizik radijacije iz nekadašnje nuklearne elektrane Černobil nizak, ali da ratna dejstva dovode u rizik aktivna nuklearna postrojenja.

Došlo do povećane radioaktivnosti u zraku u Isključenoj zoni Černobil i to cezijuma-137 2 do 7,6 puta od uobičajene mjerene vrijednosti na Gamma stanicama u prethodnim godinama. Razlog je pomjeranje teških vozila i podignuta radioaktivnost koja je bila na površini zemlje“, objašnjavaju za Glas Amerike iz Državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu bezbjednost BiH (DARNS).

Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine prati situaciju i izvještava o mjernim vrijednostima radijacije u tom regionu.

Stručnjaci procjenjuju da je rizik povećane radijacije iz Černobila mali

Ruske snage zauzele su područje oko ugašene nuklearne elektrane Černobil, javio je Reuters. No, eksperti kažu da postoji mala opasnost od ispuštanja nuklearnog materijala iz raspadajućeg reaktora kao posljedica sukoba.

Mislim da sve dok nema namjernog napada, rizik je usporedivo nizak", kaže nuklearni inženjer Bruno Merk, profesor s Univerziteta Liverpool za New Scientist.

Izravnih oštećenja ugašenog reaktora nema, tako da se povećanje radijacije pripisuje povećanom kretanju ljudi i vozila u tom području. Vjerovatno je da je povećano kretanje vojske, ali i civila koji nastoje da se domognu zapadnih granica Ukrajine poremetilo površinski sloj zemljišta gdje se koncentrira radijacija.

Čini se da je povećanje radijacije lokalizovano, a na nekim dijelovima uopšte nema povećanja radijacije.

Visoko radioaktivni materijal unutar reaktora u Černobilu zakopan je duboko unutar baze i ispod nove sigurne zaštitne strukture koja je postavljana od 2016. do 2018. godine.

Međutim, ono što dodatno brine naučnike jeste prekid mjerenja zbog raznih dejstva, tako da sada ne postoji kontinuitet informacija iz Černobila.

Merck smatra da kratak prekid praćenja vjerojatno neće uzrokovati probleme.

To je stabiliziran problem. Stoga mislim da ako naučnici to ne posmatraju sljedećih nekoliko mjeseci, što je po mom mišljenju razuman rok, ne mislim da postoje stvarno veliki rizici. Da, dugoročno, važno je posmatrati što se događa. Važno je imati rana upozorenja, ali mislim da bi neke od informacija mogle biti dostupne čak i iz daljine. Ništa neće pobjeći u kratkom roku.” Ipak, on dodaje da ukoliko bude raketiranja ove nuklearke, situacije je sasvim drugačija i onda postoji rizik. No, pretpostavka je da ni Rusima nije u interesu da oštete zaštitu reaktora.

UKRAINE-CRISIS/CHERNOBYL
UKRAINE-CRISIS/CHERNOBYL

Aktivne nuklearne centrale u Ukrajini imaju veći rizik

Veća zabrinutost, tvrdi u članku objavljenom na Carnegie Endowment for International peace analitičar za nuklearne politike James Acton, postoji za četiri aktivne nuklearne elektrane u Ukrajini.

Jednostavno rečeno, nuklearne elektrane nisu dizajnirane za ratna područja", piše Acton u ovom članku. Iako je rizik mali, posebno u poređenju s ljudskom patnjom koja će sigurno proizaći iz sukoba, reaktor bi mogao biti nehotice ciljan, a sigurnosno osoblje moglo bi imati problema s dolaskom do mjesta nesreće. Čak i normalno održavanje i upravljanje termonuklearnim centralama u toku ovakvog sukoba predstavlja izazov i može biti opasno.

Za osoblje ukrajinske nuklearne elektrane samo putovanje na posao može biti opasan čin - što potencijalno predstavlja izazov osigurati siguran rad reaktora.", ističe Acton.

U ratnim dekstvima elektrane postaju važan vojni cilj jer onaj ko drži elektranu ima monopol nad električnom energijom zemlje i može ili spašavati živote ili izazivati nestašice. No, elektrane mogu pretrpiti i znatna oštećenja usljed kolateralne štete.

Izvršni direktor kompanije koja upravlja ukrajinskim nuklearnim elektranama naglasio je da su one dizajnirane da izdrže čak pad i pad aviona. Međutim, streljivo je često dizajnirano da probije debele slojeve zaštitnog betona, a jedan posebno ozbiljan rizik je da bi izravni napad mogao isušiti bazene u kojima se pohranjuje istrošeno gorivo. Bez hlađenja, ovo gorivo bi se moglo otopiti, oslobađajući vrlo velike količine radioaktivnosti. Ovakva nesreća bila bi najgori scenario koji naučnici mogu predvidjeti u ovoj situaciji.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG