Linkovi

Objašnjenje: Zašto je Rusiji važan Černobil?


Arhiv - Radnik provjerava nivo radijacije u kontejnerima sa nuklearnim otpadom u Černobilu, u kojem se nalazi nefunkcionalna nuklearna elektrana.
Arhiv - Radnik provjerava nivo radijacije u kontejnerima sa nuklearnim otpadom u Černobilu, u kojem se nalazi nefunkcionalna nuklearna elektrana.

Ruske i ukrajinske snage borile su se da preuzmu kontrolu nad Černobilom, mjestom najgore nuklearne katastrofe na svijetu, i Rusi su na kraju prevladali.

Zbog čega bi, međutim, iko želio da osvoji nuklearnu elektranu koja ne funkcioniše i okružena je kilometrima radioaktivnog zemljišta?

Odgovor je u geografiji: Černobil se nalazi na najkraćem putu od Bjelorusije do Kijeva i na liniji je kretanja ruskih snaga u invaziji na Ukrajinu.

"To je najkraći put od tačke A do tačke B", kaže James Acton​ iz Carnegie zadužbine za međunarodni mir.

Jack Keane​, bivši pripadnik američke vojske, kaže da Černobil nema nikakav vojni značaj, ai je na najkraćem putu do Kijeva - koji je i glavni cilj Rusije jer želi da smijeni aktuelnu ukrajinsku vladu.

Zauzimanje Černobila je bilo dio plana. Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je mjesto nekadašnje nuklearne elektrane u rukama Rusije.

Acton tvrdi da rusko zauzimanje Černobila nije trebalo da ga zaštiti od potencijalnog novog oštećenja, ali dodaje da su ukrajinske četiri nuklearne elektrane veći rizik od Černobila koji se nalazi u izolovanoj zoni.

"Naravno da bi incident u Černobilu bio veliki problem, ali baš zato što je Černobil izolovan, ne bi bilo opasnosti po ukrajinske civile", kaže Acton.

Preostale četiri nuklearne elektrane u Ukrajini za sada rade nomralno i bezbjedne su, saopštila je nuklerna agencija UN-a.

Acton naglašava da bi borba oko četiri aktivne nuklearne elektrane predstavljala mnogo veći rizik.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG