Linkovi

Rouhani: Situacija nije prikladna za razgovore, otpor jedini izbor


Iranski i američki predsjednici
Iranski i američki predsjednici

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako se zalaže za razgovore i diplomatiju, ali ne pod sadašnjim uslovima, objavila je kasno sinoć državna novinska agencija IRNA.

"Današnja situacija nije pogodna za razgovore i naš je izbor samo otpor", kazao je Rouhani, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u ponedjeljak da Sjedinjene Države nisu pokušavale pokrenuti dijalog s Iranom i dodao da Teheran treba učiniti prvi korak ako želi pregovarati s Washingtonom.

"Iran će nas nazvati ako i kada bude spreman", napisao je na Twitteru američki predsjednik koji je već naveo da je otvoren za razgovore s Teheranom.

Generalni sekretar UN Anonio Gutereš pozvao je jučer sve strane u eskalaciji napetosti između SAD i Irana da "ublaže retoriku" i smanje granice akcija.

Portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik ponovio je novinarima da su UN zabrinute zbog zaoštravanja retorike.

On je rekao da je generalni sekretar takodje zabrinut zbog lansiranja rakete koja je izgleda bila uperena na američku ambasadu u glavnom gradu Iraka, Bagdadu.

"Radi se o vrlo nesigurnom regionu. Svaki razvoj događaja bilo da se radi o akcijama na terenu ili o retorici uvijek može biti pogrešno protumačen i samo povećava rizik da nesiguran region postane još neisigurniji", rekao je Dižarik.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG