Linkovi

Trump o mogućem ratu sa Iranom: "Nadam se da ne"


Predsjednik Donald Trump REUTERS/Joshua Roberts
Predsjednik Donald Trump REUTERS/Joshua Roberts

Predsjednik Donald Trump rekao je da se nada da SAD neće ići u rat sa Iranom, usred rastućih tenzija na Bliskom istoku, dok je i iranski diplomata umanjio mogućnosti takvog ishoda.

"Nadam se da ne", rekao je Trump upitan o postojanju mogućnosti konflikta sa Teheranom na početku razgovora sa predsjednikom Švajcarske Uelijem Maurerom. SAD i Iran nemaju diplomatske veze, ali Švajcarska zasupa interese SAD u toj bliskoistočnoj zemlji.

Press sekretarica Bijele kuće, Sarah Sanders, odgovorila je novinarima rano u četvrtak da Trump želi "promjenu ponašanja" Irana i da će se usprotiviti bilo kakvoj agresivnoj akciji Islamske Republike.

Video: Zategnutost sa Iranom priziva aveti iračkog rata (engleski jezik)

US Standoff With Iran Conjures Specter of Iraq War
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Ambasador Irana u Ujedinjenim nacijama, Majid Takht-e-Ravanchi, umanjio je tu mogućnost, rekavši na Nacionalnom javnom radiju u četvrtak da njegova zemlja nije zainteresovana za eskaliranje regionalnih tenzija. "Ukoliko nešto pođe po zlu, svi gube", rekao je on. Ali, Ravanchi je dodao da je "naše pravo da budemo pripravni" i "naše je pravo da se branimo".

Taj diplomata optužio je SAD i zemlje u regionu da stvaraju "lažne navode" o Iranu.

U izvještaju New York Timesa, u kom se citiraju zvaničnici SAD, kaže se da je Bijela kuća eskalirala upozorenja nakon pregleda fotografija raketa na malim plovilima u Persijskom zalivu, koje su instalirale iranske paravojne jedinice.

U izvještaju se kaže da fotografije potpiruju strahovanja da bi iranske snage mogle da ispale rakete na američke brodove.

Na ovoj fotografiji koju je objavila Mornarica SAD, vidi se udarna grupa nosača aviona Abraham Lincoln kako prolazi kroz Suecki kanal, 9. maja 2019.
Na ovoj fotografiji koju je objavila Mornarica SAD, vidi se udarna grupa nosača aviona Abraham Lincoln kako prolazi kroz Suecki kanal, 9. maja 2019.

Trump je rekao u srijedu da ne postoje nesuglasice po pitanju njegove bliskoistočne politike i da je "siguran da će Iran željeti uskoro da razgovara".

Te napomene došle s kao odgovor na izveštaje u Timesu i Washington Postu o sukobljenim opcijama između onih u njegovoj administraciji koji smatraju da se Iran priprema da napadne snage SAD i drugih zvaničnika, uključujući i neke evropske saveznike, koji tvrde da su potezi Irana odbrambene mjere predostrožnosti uvedene kao odgovor na akcije SAD protiv Irana.

XS
SM
MD
LG