Linkovi

Lideri stranaka u Kongresu SAD dobili poverljive informacije o Iranu


The U.S. Capitol Hill building in Washington, DC, on Jan. 10, 2018.(VOA/ D. Bekheet)
The U.S. Capitol Hill building in Washington, DC, on Jan. 10, 2018.(VOA/ D. Bekheet)

Lideri demokata i republikanaca u Kongresu SAD dobili su određene povjerljive informacije o Iranu dok članovi obje stranke zahtijevaju više podataka o tvrdnjama Bijele kuće o rastućim prijetnjama na Bliskom istoku.

Obajveštavanje vodećih kongresmena o Iranu uslijedilo je pošto su demokrate upozorile predsjednika SAD Donalda Trumpa da ne pokreće rat protiv te zemlje i kritikovale Bijelu kuću da ne obavještava Kongres o sve većoj prijetnji na Bliskom istoku.

Upitan da li će tenzije s Iranom dovesti do rata, Trump je danas odgovorio da se "nada da neće".

Tenzije izmedju Washingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međjunarodni nuklearni sporazum Irana i velikih sila i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Poslije tvrdnji da Iran predstavlja sve veću prijetnju na Bliskom istoku, Washington je prije 10 dana poslao u Persijski zaliv grupu nosača aviona i bombardere, radi zaštite američkih vojnika i interesa SAD i njihovih saveznika u tom regionu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG