Linkovi

Robert C. O’Brien novi savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a


Robert C. O'Brien
Robert C. O'Brien

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump odlučio je ko će naslijediti Johna Boltona na mjestu savjetnika sa nacionalnu sigurnost.

„Zadovoljstvo mi je da najavim da ću imenovati Roberta C. O’Briena, koji trenutno obavlja dužnost veoma uspješnog specijalnog predsjedničkog izaslanika za talačke afere u State Departmentu, na mjesto našeg novog savjetnika za nacionalnu sigurnost. Dugo i naporno sam radio sa Robertom. On će uraditi sjajan posao“, napisao je Trump na Twitteru.

Naime, Trump je ranije smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona zbog dubokih neslaganja oko ključnih vanjskopolitičkih pitanja.

"Sinoć sam obavijestio Johna Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Bijeloj kući", napisao je Trump prošle sedmice na Twitteru. Vijest o Boltonovoj smjeni bila je iznenađenje za mnoge u Bijeloj kući. Samo sat prije Trumpove poruke na Twitteru, kancelarija za medije je najavila da će se Bolton pridružiti državnom sekretaru Mikeu Pompeu i ministru finansija Stevenu Mnuchinu u brifingu za novinare.

Bolton je bio Trumpov treći savjetnik za nacionalnu sigurnost, imenovan u aprilu 2018. godine poslije odlaska generala H.R. McMastera.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG