Linkovi

Zašto je Trump otpustio Boltona?


Predsjednik SAD Donald Trump i njegov dosadašnji savjetnik za naciopnalnu bezbjednost John Bolton tokom jednog od brifinga (Foto: Reuters/Carlos Barria)
Predsjednik SAD Donald Trump i njegov dosadašnji savjetnik za naciopnalnu bezbjednost John Bolton tokom jednog od brifinga (Foto: Reuters/Carlos Barria)

Predsjednik SAD Donald Trump otpustio je svog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona, navodeći da se snažno protivio mnogim Boltonovim političkim sugestijama.

Sada već bivši savjetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton trebalo je da bude na brifingu u utorak ujutro na kojem se razgovaralo o sankcijama za borbu protiv terorizma, zajedno sa sekretarom za finansije Stevenom Mnuchinom i državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

“Današnja uredba predsjednika Trumpa dodatni je podsticaj jačanju antiterorističkih napora Amerike”, rekao je Pompeo novinarima.

Međutim, Boltona je otpustio predsjednik Trump, manje od dva sata ranije, preko Twtittera. Bolton je odgovorio, ističući da je podnio ostavku prije nego što je otpušten.

Njegovo iznenadno povlačenje dogodilo se pošto su otkazani mirovni pregovori sa Talibanima. Tokom tih razgovora trebalo je da se razmotri povlačenje američkih snaga iz Avganistana. Bolton se navodno snažno protivio takvom sporazumu.

“Izgleda da su neki od problema završili sa određenim neslaganjima, koja su se događala sa Johnom Boltonom već duže vrijeme, pošto je Tramp odlučio da ne razgovara sa Talibanima”, objašnjava Todd Belt, profesor na Univerzitetu George Washington.

Takođe to se događa u vrijeme kada predsjednik nastoji da sprovede diplomatske inicijative sa više protivnika, uključujući Sjevernu Koreju i Iran.

Alex Vatanka iz Instituta za Bliski istok kaže:

“John Bolton se već duže vreme zalagao za promjenu režima, što je najveći problem očigledno za islamsku republiku. Njegovim odlaskom i pitanje promjene režima vjerovatno je skinuto sa dnevnog reda, što otvara prostor za potencijalni dijalog između Teherana i Washingtona.”

Smatralo se da je John Bolton takozvani “jastreb” i snažni pristalica američke vojne moći. On se često sukobljavao sa Trumpom, koji uprkos svojoj agresivnoj retorici, zazire od vojnog angažovanja.

Smjena Boltona uslijedila je nakon trenda brojnih promjena u predsjednikovom timu za spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost.

“Našim saveznicima se ne dopada takva vrsta neizvjesnosti kao ni preokreti u administraciji. Oni žele da administracija govori jednim glasom i da govori dosljedno, a oni to jednostavno ne dobijaju od ove predsjedničke administracije”, smatra Todd Belt sa Univerziteta George Washington.

Državni sekretar Mike Pompeo insistirao je da odlazak Boltona neće uticati na kontinuitet.

“Ne mislim da bi bilo koji lider širom svijeta trebalo da posumnja da će se zbog odlaska bilo koga od nas, spoljna politika predsednika Trumpa faktički promijeniti”.

John Bolton je treći savjetnik za nacionalnu bezbjednost kojeg je Trump otpustio za manje od tri godine. Imenovanje njegove zamjene zakazano je za sljedeću nedjelju.

XS
SM
MD
LG