Linkovi

Nova smjena u Bijeloj kući: Trump otpustio Johna Boltona


Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton i predsjednik SAD Donald Trump, (arhivski snimak)
Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton i predsjednik SAD Donald Trump, (arhivski snimak)

Predsjednik Donald Trump otpustio je u utorak savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona, s kojim nije bio saglasan u pogledu niza spoljnopolitičkih pitanja, među kojima su Sjeverna Koreja, Iran, Afganistan i Rusija.

"Sinoć sam obavijestio Džona Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Bijeloj kući. Izrazito se nisam slagao sa mnogim od njegovih prijedloga, što je bio slučaj i sa drugima u administraciji. Zatražio sam od Džona da podnese ostavku, koja mi je uručena jutros", tvitovao je Trump, dodajući da će imenovati Boltonovog nasljednika sljedeće nedjelje.

Ubrzo nakon Trumpovog tvita, na Twitteru se oglasio i Bolton koji je iznio drugačiju verziju događaja. Saopštio je da je ponudio da podnese ostavku "u ponedeljak veče i da je predsjednik Trump odgovorio: Hajde da o tome razgovaramo sutra".

Zamjenik portparola Bijele kuće Hogan Gidli rekao je da se Trump i Bolton "jednostavno nisu slagali u pogledu mnogih pitanja" i demantovao navode da je do razlaza došlo zbog jednog pitanja. Iz Bijele kuće je takođe saopšteno da će Boltonov dosadašnji zamenik Čarli Kuperman, biti vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbjednost.

Bolton, poznat po tvrdim stavovima o spoljnoj politici i odbrani, tražio je od Trumpa da nastavi da vrši pritisak na Sjevernu Koreju uprkos pregovorima. Zalagao se i za oštriji stav prema Iranu, a protivio se Trumpovim sugestijama o mogućem sastanku sa iranskim liderima. Bio je i za oštriju politiku prema Rusiji i Afganistanu.

Takođe se navodno protivio planovima da se održe mirovni pregovori sa talibanima i afganistanskim predsjednikom Ašraf Gani u predsjedničkom odmaralištu u Kemp Dejvidu, u Merilendu. Trump je nakon nedavnog napada talibana, u kojem je ubijen američki vojnik, odlučio da otkaže sastanak.

Američki mediji izvještavali su i da je Bolton često bio u sukobu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, na kojoj je prvobitno trebalo da se obrati sa Boltonom, rekao da je "definitivno bilo oblasti" u kojima je imao različite stavove od dosadašnjeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

"Predsjednik ima pravo na osoblje koje želi. Trebalo bi da ima ljude kojima vjeruje i koje cijeni", rekao je Pompeo.

Bolton je preuzeo položaj savjetnika za nacionalnu bezbjednost u aprilu 2018. godine, a zamijenio je H.R. Mekmastera.

Prethodno je služio u administracijama Ronalda Regana, i Džordža Buša starijeg i mlađeg. Za vrijeme mandata Džordža Buša mlađeg, bio je 15. američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama.

Kao mogući Boltonovi nasljednici pominju se američki specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju Stiven Bigan i zamjenik državnog sekretara Džon Saliven, za kojeg se očekivalo da bude imenovan za američkog ambasadora u Rusiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG