Linkovi

Rezultati izbora u Istanbulu poništeni zbog 'niza neregularnosti'


Turkey Elections
Turkey Elections

Vrhovni izborni odbor u Turskoj saopštio je da su lokalni izbori u Istanbulu, koji su održani u martu, poništeni uslijed niza neregularnosti, prije svega prilikom postavljanja službenika na glasačka mjesta, prenosi Reuters.

U dokumentu napisanom na 250 strana, koji je objavljen više od dvije sedmice nakon saopštenja o odluci da se lokalni izbori ponovo održe 23. juna, Odbor tvrdi da su neregularnosti bile dovoljnih razmjera da utiču na ishod glasanja.

"Neregularnosti se smatraju incidentima koji su ugrozili kredibilitet izbora", ističe se u saopštenju.

Od ukupno 11 članova, četvoro njih je glasalo protiv odluke o poništavanju rezultata, a među njima i predsjedavajući Odbora.

Odluka o ponovnom održavanju izbora donesena je nakon što se vladajuća stranka Pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana žalila na navodne brojne nepravilnosti.

Najveća opoziciona stranka u Turskoj Republikanska narodna partija (ČHP) saopštila je tada da odluka o ponovnom održavanju izbora u Istanbulu ukazuje na "čistu dikatururu".

Vladajuća stranka je na lokalnim izborima izgubila kontrolu nad Istanbulom i glavnim gradom Ankarom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG