Linkovi

Nova bitka Erdogana i opozicije za Istanbul


Plainclothes police officers scuffle with demonstrators during a protest against the High Election Board (YSK) decision to re-run the mayoral election, in Istanbul, Turkey, May 7, 2019. REUTERS/Kemal Aslan - RC1B26535570
Plainclothes police officers scuffle with demonstrators during a protest against the High Election Board (YSK) decision to re-run the mayoral election, in Istanbul, Turkey, May 7, 2019. REUTERS/Kemal Aslan - RC1B26535570

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) se žalila na navodne „neregularnosti i korupciju“ te tražila i dobila nove izbore.

Širom Istanbula, najvećeg i najvažnijeg turskog grada u ponedjeljak veče su izbili protesti, nakon što je Izborna komisija odlučila da ponovo raspiše izbore za lokalnu vlast i gradonačelnika. Na izborima održanim 31. marta mjesto gradonačelnika i vlast dobila je opozicija, predvođena Republikanskom narodnom partijom (CHP). No vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) se žalila na navodne „neregularnosti i korupciju“ te tražila i dobila nove izbore.

Komentarišući 7. maja erupciju nezadovoljstva na odluku izborne komisije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da „iskreno vjeruje da je bilo neregularnosti na izborima u Istanbulu“ i da je najbolji način za prevazilaženje problema kroz demokratiju, odnosno na novim izborima.

Ekrem Imamoglu iz Republikanske narodne stranke, čiji je utemeljivač otac moderne turske države, Mustafa Kemal Ataturk, i koji je u aprilu potvrđen za gradonačelnika Istanbula, odluku izborne komisije da izađu u susret vladajućoj Erdoganovoj AKP nazvao je „izdajničkom“ ali je pristalicama poručio da neće posustati.

U govoru koji je uživo prenošen na društvenim medijima Imamoglu je osudio izbornu komisiju i ocijenio da su pod uticajem vladajuće partije.

„Mi nikada nećemo praviti kompromis sa našim principima“, rekao je pristalicama, "ova zemlja ima 82 miliona patriota koji će se boriti ...do posljednjeg trenutka za demokratiju".

„Oni su možda pritisli da dobiju odluku i osvoje još 40-45 dana da pokriju svoje prljavštine, ali dozvolite da vam kažem: Mi ćemo vratiti naša prava sa osmjehom na licima, kao i nadu, ljubav i poštovanje“.

Imamoglu je apelovao na nezadovoljne građane da ostanu suzdržani i poručio:

„Hajde da se držimo zajedno, hajde da budemo mirni, mi ćemo pobjediti, mi ćemo pobijediti ponovo.“

Vladajuća stranka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana je na izborima 31. marta pretrpjela težak i neočekivan poraz, jer su i pored generalne pobjede, izgubili kontrolu nad najvećim gradovima u zemlji, uključujući i Istanbul, Ankaru i Antaliju, uz Izmir koji još od ranije pripadao opoziciji.

Zato je vladajuća AKP izvršila pritisak na izbornu komisiju koja je u ponedjeljak popodne saopštila da su usvojili žalbu i da raspisuju nove izbore. Recep Ozel predstavnik AKP u Visokom izbornom tijelu je obrazložio da su novi izbori zakazani zato što neki izborni zvaničnici i neki izborni rezultati nijesu potpisani:

„Datum je iznesen i mi smo se dogovorili da to bude 23. jun, u cilju da ne bude prolongiranja ovog perioda i da se Turska riješi izbora što je prije moguće“.

Zamjenik predsjednika Republikanske narodne stranke, Onursal Adiguzel pak kaže da ponavljanje izbora u Istanbulu pokazuje da je „protivzakonito pobijediti AK partiju“

„Ovaj sistem koji preinačuje volju naroda i ne poštuje zakone nije ni demokratski ni legitiman,“ napisao je on.

Sa druge strane, obraćajući se u utorak poslanicima svoje vladajuće stranke, Recep Tayyip Erdogan je ponovo ustvrdio da su izbori u martu bili obilježeni „organizovanom korupcijom“ i nelegalnostima, i da je odluka o novim izborima bila jedan važan korak ka jačanju demokratije.

Erdogan se oštro ostrvio i na poslovne ljude Istanbula, koji su kritikovali odluku o ponavljanju izbora 23. juna.

Kako im je poručio „oni treba da znaju gdje im je mjesto“.

Evropski parlament međutim ne dijeli Erdoganovo mišljenje, kako su naveli, odluka o ponavljanju izbora „će okončati kredibilitet u demokratičnost izbora u Turskoj“.

Turska glavna opoziciona Republikanska narodna stranka je nakon stranačkog sastanka u utorak saopštila da nemaju namjeru da bojkotuju izbore 23. juna. Vjeruju da ponovo mogu pobijediti.

Problem je što mnogi analitičari ukazuju da Erdogan nema namjeru da prepusti Istanbul.

“Ko god dobije Istanbul, dobija i Tursku“, često to zna reći. On je odlučan da vrati nazad ekonomsko srce zemlje.

Njegov kandidat za gradonačelnika će ponovo biti bivši turski premijer Binali Yilidirim, potvrdio je predsjednik.

Ali je Erdoganova strategija opterećena rizicima. Turska lira, koja je izgubila više od 30 posto na vrijednosti prošle godine, ponovo je potonula. Ekonomija u recesiji nudi malo izvjesnosti, dok sa druge strane Ekrem Imamoglu, koji je prošlog mjeseca preuzeo dužnost gradonačelnika, već uživa brzu i veliku popularnost, jer je dopro i do birača mimo svoje stranačke baze. Novi izbori mu prema nekim procjenama mogu donijeti još veću pobjedu, ukoliko budu spriječene veće neregularnosti, čega se naravno mnogi pribojavaju.

Osim toga sama stranka predsjednika Erdogana je podijeljena po ovom pitanju. Njegove najvernije pristalice zaista vjeruju da je pobjeda ukradena, ali druga krila stranke su prihvatila poraz i smatraju da je odbacivanje rezultata izbora samo još jedan ekser u kovčeg turske demokratije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG