Linkovi

Ponovno prebrojavanje glasova u Istanbulu


Pristalice Republikanke narodne stranke slave preliminarne rezultate lokalnih izbora u Turskoj
Pristalice Republikanke narodne stranke slave preliminarne rezultate lokalnih izbora u Turskoj

Turske izborne vlasti počele su danas ponovno prebrojavanje glasova u više okruga u Istanbulu poslije žalbi koje je uložila partija predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana osporavajući rezultate lokalnih izbora održanih u nedjelju.

Odlučeno je da se glasovi ponovo prebroje u svih 39 okruga u Istanbulu poslije juče uložene žalbe vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), rekao je predsjednik Visoke izborne komisije Sadi Guven.

On je rekao da se većinom prebrojavaju listići svrstani kao nevažeći na nedjeljnim lokalnim izborima.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) podnijela je juče žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gdje je prema preliminarnim rezultatima opozicija osvojila tanku većinu.

Erdoanova partija je pobedila na nivou cijele Turske sa oko 52 odsto glasova, gubitak političke kontrole na Ankarom i Istanbulom - dva grada koja su bila pod njenom kontrolom posljednjih 25 godina - mogao bi znatno da podrije njegovu dominaciju, prenosi Reuters.

Ukoliko opozicija preuzme vlast u Ankari i Istanbulu, kontrolisaće budžet od 5,79 milijardi dolara.

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima koje je objavila državna novinska agencija Anadolija opozicioni kandidat u Istanbulu Ekrem Imamoglu pobijedio je bivšeg premijera Binalija Jildirima, kandidata vladajuće partije, sa oko 25.000 glasova razlike.

AKP je juče odbila da prizna poraz i uložila je žalbu osporavajući rezultate u svih 39 okruga u Istanbulu i 25 okruga u glavnom gradu Ankare.

Erdoanova partija je ukazala na flagrantne neregularnosti i ocijenile da su brojni glasovi neopravdano uračunati kao nevažeći što je, prema toj partiji, išlo na uštrb njenih kandidata.

Prema Anadoliji oko 300.000 listića su zabilježini kao nevažeći u Istanbulu.

Imamoglu, koji se već predstavlja kao gradonačelnik Istanbula, optužio je danas AKP da pokušava da kupi vrijeme i pozvao Erdoana da ne dozvoli da ovi izbori uvedu zemlju "u nemirne vode".

"Ne dozvolimo da tri ili četiri osobe koje se ponašaju kao djeca kojima su oduzete igračke ugroze kredibilitet Turske", rekao je on.

Provladini listovi su objavili u srijedu da postoji zavjera potiv Turske na lokalnim izborima poredeći je sa pokušajem vojnom udara 2016.

Učestvujući na oko 100 mitinga uoči izbora, Erdoan je opisao opozicioni savez kao podržavaoce terorizma povezanih sa islamskim klerikom Fetulahom Gulenom, koji živi u SAD, i kurdskim militantima.

Erdoanov politički uspjeh je godinama počivao na snažnom ekonomskom rastu Turske, međutim recesija je dovela do rasta inflacije i nezaposlenosti, istovremenog pada lire, što se negativno odrazilo na njegovu popularnost.

Neizvjesnost zbog lokalnih izbora dodatno je uzdrmala tursku liru, koja je ojsetno pala u posljednje dvije sedmice, što je pokazatelj pada povjerenja kako među turskim građanima tako i stranom investitorima.

Lira je u srijedu na istom nivou kao i prethodnih dana, ali je pala za 2 odsto nakon zaoštravanja odnosa sa Vašingtonom zbog njegove odluke da obustavi prodaju Turskoj opreme za američke borbene avione F-35.

U međuvremenu SAD su zatražile od turskih vlasti da poštuju “legitimne izborne rezultate”.

Zvanična Ankara je reagovala stavom da je protiv bilo kakvog miješanja sa strane u njene unutrašnja pitanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG