Linkovi

Kremlj: Nuklearno oružje samo ako opstanak Rusije bude ugrožen


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin)
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin)

Ruska bezbjednosna politika predviđa upotrebu nuklearnog oružja samo ako bude ugrožen sam opstanak zemlje, rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za kablovsku mrežu CNN, a prenosi Reuters.

Peskov je to saopštio gotovo četiri nedjelje nakon što je Rusija poslala snage u Ukrajinu, a u svjetlu strahovanja Zapada da bi konflikt mogao da preraste u nuklearni rat.

Na pitanje da li je uvjeren da predsjednik Vladimir Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje, Peskov je u intervjuu, koji je vođen na engleskom jeziku, odgovorio:

"Imamo koncept unutrašnje bezbjednosti koji je javan, možete da pročitate sve razloge za upotrebu nuklearnog oružja. Ako postoji egzistencijalna prijetnja po našu zemlju, onda se nuklearni arsenal može koristiti u skladu sa tim konceptom. Nema drugih razloga koji su pomenuti u tom tekstu", rekao je Peskov.

Putin je prošlog mjeseca naložio da ruske snage budu stavljene u stanje povišene pripravnosti. U skladu sa tom naredbom, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 28. februara da su nuklearne snage i sjeverna i pacifička flota stavljeni u stanje povišene borbene gotovosti, prenijela je ruska agencija Interfaks.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antontio Guterres poručio je 14. marta: "Izgledi za nuklearni konflikt, koji je nekada bio nezamisliv, sada su ponovo u domenu mogućeg".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG