Linkovi

Poljska razmatra protjerivanje 45 ruskih diplomata


Ruska ambasada u Varšavi
Ruska ambasada u Varšavi

Poljska obavještajna služba zatražila je od Ministarstva vanjskih poslova u Varšavi da protjera 45 ruskih diplomata, od kojih neki, kako navodi, rade za moskovske tajne službe pod okriljem diplomatskog rada, piše RSE na engleskom jeziku.

"Agencija za unutrašnju sigurnost (ABW) sastavila je listu od 45 ljudi koji rade u Poljskoj pod okriljem diplomatskih aktivnosti", rekao je novinarima portparol ABW-a Stanislaw Zaryn.

"Materijali ABW dokazuju da aktivnosti identifikovanih oficira i osoba koje sa njima sarađuju služe za provođenje ruskih obavještajnih aktivnosti usmjerenih na stabilnost Republike Poljske i njenih partnera na međunarodnoj areni i predstavljaju prijetnju interesima i sigurnosti Poljske", navodi se u saopštenju ABW-a.

Portparol vlade je rekao da je ruski ambasador pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova i da će odluke o daljim koracima biti objavljene nakon sastanka.

Kao odgovor, rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će uzvratiti ako njegove diplomate budu proterane iz Poljske, objavila je novinska agencija RIA Novosti 23. marta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG