Linkovi

Gužva u republikanskoj trci 2024. pomaže otvaranju puta za Trumpovu nominaciju?


Donald Trump
Donald Trump

Sve veći broj kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. mogao bi otvoriti put pobjedi Donalda Trumpa dok bi postavio blokade za njegovog glavnog rivala, guvernera Floride Rona DeSantisa, rekli su članovi stranke i stratezi.

Republikanci koji se plaše da je Trump previše polarizirajuća figura da bi pobijedio demokratskog predsjednika Joea Bidena 2024. brinu se da će, ako previše kandidata uskoči u partijsko takmičenje, rascijepiti glasove protiv Trumpa. To bi omogućilo bivšem predsjedniku da izbori nominaciju, baš kao što je to učinio u sličnim okolnostima 2016. godine.

Bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši guverner New Jerseya Chris Christie i guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum planiraju da uđu u borbu ove sedmice, čime će broj izazivača Trumpu biti dvocifren.

Politički analitičari procjenjuju da Trump može računati na tvrdokorno jezgro pristalica, koje čini najmanje trećinu republikanskih glasača, koji će mu pomoći da osigura nominaciju svoje stranke.

DeSantis se agresivno udvarao tim biračima, ali se ne očekuje da će oni prebjeći od Trumpa. Ako DeSantis ima bilo kakvu nadu da će postati republikanski kandidat, rekli su politički analitičari, on mora pokušati da pridobije značajan dio ostalih otprilike 70% glasača koji su spremni za hvatanje.

DeSantis mora da se takmiči sa gomilom republikanskih rivala za te glasove. Naravno, mnogi kandidati su igrači koji se jedva registruju u anketama javnog mnijenja, ali oni i dalje mogu ometati DeSantisove napore da izgradi koaliciju koja mu je potrebna da bi pobijedio Trumpa.

„Veoma sam zabrinut što čini se da činimo iste greške koje smo napravili 2016. godine“, rekao je Larry Hogan, popularni bivši republikanski guverner Marylanda i žestoki kritičar Trumpa.

Hogan je ozbiljno razmišljao o tome da se suprotstavi Trumpu, ali je ranije ove godine odlučio da ne uđe u utrku jer se bojao da bi veliki broj kandidata samo pomogao bivšem predsjedniku da ponovi pobjedu iz 2016. godine, kada je nadmašio 17 glavnih kandidata.

"Bolje je da imamo manje polje sa jakim kandidatom ili dva, nego 10 ili više ljudi koji ne uspijevaju da privuku pažnju, koji su svi jednocifreni", rekao je Hogan u intervjuu u anketama.

"Čini se da je jedini koji ima koristi od toga u ovom trenutku Donald Trump", rekao je Hogan, umjerenjak koji želi da se stranka udalji od Trumpa. "To je definicija ludila koji nastavlja da radi istu stvar iznova i iznova i očekuje drugačiji rezultat."

Ipak, trenutno je to u suštini trka dva čovjeka.

Tramp dominira terenom među potencijalnim republikanskim glasačima na primarnim izborima sa 49% podrške, a DeSantis sljedeći sa 19%. Postoji veliki jaz između favorita i ostatka grupe: Pence ima samo 5% podrške, dok bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley ima 4%, prema najnovijoj anketi Reuters/Ipsos sprovedenoj u maju.

Drugi se jedva registruju. Christie podržava samo 1%, kao i američkog senatora Tim Scotta iz Južne Karoline, dok bivši guverner Arkanzasa Asa Hutchinson, koji se izjasnio u aprilu, ima 0%.

Povremeni posmatrač bi se mogao zapitati zašto kandidati sa tako malim brojem u anketama uskaču u trku koja već rano ima jasnog favorita.

"Većina ulazi jer zaista misli da ima šanse da dobije nominaciju", rekao je Oscar Brock, član Republikanskog nacionalnog komiteta iz Tennesseeja.

Neki znaju da ne mogu pobijediti, rekao je John Feehery, republikanski strateg, ali možda traže mjesto u vladi, ili se nadaju da će se pridružiti listi eventualnih kandidata za potpredsjedničkog kandidata, ili jednostavno traže 15 minuta slave kako bi osigurali ugovor o knjizi.

Niotkuda su se pojavili i neki koji su pobijedili u prošlim borbama za nominacije, primijetio je Feehery, uključujući demokratu Jimmyja Cartera 1976. i Trumpa, koji je imao samo 4 posto glasova kada je najavio svoju kandidaturu u junu 2015. godine.

Mnogi su možda odlučili da uđu u trku 2024. zbog uočenih ranjivosti dva prva takmičara, rekao je Feehery. Trump se suočava s potencijalnim optužnicama zbog uskraćivanja povjerljivih dokumenata i nastojanja da poništi rezultate izbora 2020., dok DeSantis pokušava da se vrati nakon što je izgubio tlo pod nogama u anketama.

"Ovi kandidati koji nastoje da budu alternativa vide kako DeSantis i dalje posrće i petlja. I kažu, 'Pa, zašto to ne bih mogao biti ja'", rekao je Jason Miller, viši Trumpov savjetnik.

Možda s okom na oblastima na koje će se uskoro proširiti, DeSantis je konačno počeo uzvraćati udarac Trumpu u predizbornoj kampanji prošle sedmice nakon što je mjesecima trpio napade svog bivšeg saveznika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG