Linkovi

Ron DeSantis, najveći Trumpov stranački rival, u trci za Bijelu kuću


DeSantis krenuo u predsjedničku utrku
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

DeSantis krenuo u predsjedničku utrku

Guverner Floride Ron DeSantis doživio je haotičan početak svoje predsjedničke izborne utrke 2024. u srijedu kada su problemi pokvarili internetski forum koji je vodio vlasnik Twittera Elon Musk, a koji je trebao pokazati DeSantisovu sposobnost za taj posao.

Emitovanje jednosatnog intervjua na Twitteru, koji je bio zamišljen kao formalno pokretanje kampanje DeSantis, izgubilo je zvuk na duže staze i hiljade korisnika se ili nisu mogle pridružiti ili su odustale.

Bio je to nepovoljan početak za kampanju zasnovanu na izvršnoj nadležnosti guvernera.

"Moramo okončati kulturu gubitka koja je zarazila Republikansku stranku posljednjih godina", rekao je DeSantis u susretu s Muskom nakon što su problemi u velikoj mjeri riješeni. Haštag #DeSaster bio je u trendu na Twitteru.

DeSantisov ulazak u republikansko takmičenje dovodi do obračuna s njegovim nekadašnjim saveznikom, bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je izgubio na predsjedničkim izborima 2020. od demokrate Joea Bidena.

Guverner Floride predstavio se kao osoba koja se suprotstavila saveznoj vladi zbog politike COVID-a i koji je dao neizbrisiv konzervativni pečat svojoj matičnoj državi.

Branio je svoje napore na Floridi da se zabrani podučavanje pojmova kao što su rodni identitet i sistemski rasizam kao zaštita male djece i odbijanje od progresivne ideologije.

Sa sve većim nacionalnim profilom i očekivanim velikim finansijskim resursima, DeSantis (44) je odmah postao Trumpov najveći rival za republikansku nominaciju.

"Vlast nije u zabavi, ni u izgradnji brenda", rekao je DeSantis, prikrivenim udarcem Trampu. Posebno, nikada nije spomenuo Trumpa po imenu tokom događaja.

Trump, 76, nije oklijevao da se ruga DeSantisu na njegovoj platformi za društvene mreže, Truth Social, zbog posrnulog početka njegove kampanje.

"Moje crveno dugme je veće, bolje, jače i radi (ISTINA!)" Trump je objavio, "Tvoje ne".

Musk je priznao da je bilo "tehničkih problema zbog razmjera" događaja, ali je dodao da je "zaista sjajno da ljudi čuju direktno od predsjedničkih kandidata".

U jednom trenutku, Twitter događaj privukao je više od 600.000 slušalaca.

Portparol DeSantisove kampanje Bryan Griffin rekao je na Tviteru da je entuzijazam za DeSantisa "bukvalno razbio internet".

Kampanja je prikupila milion dolara za sat vremena, rekao je Griffin.

TRAMP ISPRED U ANKETAMA

Ankete pokazuju da Trump ima više od 2 prema 1 prednosti u odnosu na guvernera Floride, koji se dugo smatrao republikanskom zvijezdom u usponu i glasnikom nove generacije lidera u stranci. Trump, koji je najavio u novembru, također ima prednost u organizaciji svoje kampanje u ključnim državama na kojima se glasalo prijevremeno.

DeSantisov centralni argument za njegovu kandidaturu vjerovatno će biti da je on jedini republikanac koji može pobijediti Bidena.

"Naš predsjednik, iako mu nedostaje snage, tetura pred izazovima naše nacije i uzima znakove buđenja rulje", rekao je DeSantis.

Mainstream republikanci će pažljivo pratiti DeSantisa da vide da li se može oporaviti od svojih pogrešnih koraka u spoljnoj politici, kao što je njegovo prvobitno oklijevanje da izrazi podršku Ukrajini u njenom ratu s Rusijom.

U sedmicama koje su prethodile njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, DeSantis je obišao zemlju, posjećujući države kao što su Iowa i New Hampshire u kojima će se održati rano glasanje. Pohvalio se svojim iskustvom kao guverner Floride, uključujući svoje bitke sa saveznom vladom oko politike pandemije.

DeSantis i njegovi savjetnici bili su odlučni da sačekaju da uđu u utrku dok mu zakonodavna skupština Floride ne donese niz političkih pobjeda – a zakonodavci su upravo to i učinili.

Potpisao je mjere koje su ozbiljno ograničile abortuse u državi, olakšale stanovnicima nošenje skrivenog oružja, proširio program vaučera kako bi se omogućilo studentima da pohađaju privatne škole i eliminirao finansiranje programa raznolikosti na javnim univerzitetima, između ostalog.

DeSantis je i dalje u žestokoj borbi s Walt Disney Co zbog kritike kompanije na račun zakona koji zabranjuju podučavanje pojmova rodnog identiteta u javnim školama. Kompanija je podnijela federalnu tužbu optužujući DeSantisa za korištenje državne vlade za kažnjavanje neistomišljenika.

Ostali republikanski kandidati su Nikki Haley, bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama, i Tim Scott, američki senator iz Južne Karoline.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG