Linkovi

Trump sve žešće napada politiku DeSantisa - najvećeg rivala za predsjedničku nominaciju


Guverner Floride Ron DeSantis i bivši predsednik SAD Donald Trump
Guverner Floride Ron DeSantis i bivši predsednik SAD Donald Trump

Uz uvrede i personalne napade, Donald Trump sve više napada i politiku svog glavnog rivala za predsjedničku nominaciju Republikanske partije, Rona DeSantisa, pokazuje analiza Reutersa.

Oko 40 odsto Trumpovih napada na guvernera Floride odnosi se na politiku socijalne zaštite, vladin program zdravstvenog osiguranja Medicare, spoljnu politiku i DeSantisov učinak na vlasti.

Petero političkih analitičara, koji su imali uvid u Reutersove nalaze, kažu da ovakva strategija predstavlja veliki obrt u odnosu na Trumpovu prvu kandidaturu 2016, kada je uglavnom bazirao kampanju na ad hominem napadima na svoje rivale.

"Ovoga puta je jasno da se Trump mijenja i da jače udara na politička pitanja", kaže analitičar David Gergen.

Otkako je Trump objavio kandidaturu za Bijelu kuću, čak 242 puta je napao proklamovane ili potencijalne rivale za tu trku, pokazuje Reutersova analiza njegovih izjava. Većina napada, 216, usmjerena je ka DeSantisu, koji još nije ozvaničio kandidaturu.

Fokus Trumpovih napada je politika socijalne zaštite, državnog penzionog sistema i Medicarea. Trump optužuje DeSantisa da želi da uništi te benefite, koje posebno koriste stariji Amerikanci. Napadi o toj temi intenzivniji su od marta ove godine.

Na mitingu u New Hampshireu, državi koja će prva održati primarne izbore, Trump je rekao da će "za razliku od DeSantisa, on uvijek štititi sistem socijalne zaštite i Medicare za starije građane".

Iako su i republikanci u Kongresu i DeSantis već rekli da se o tim programima neće pregovarati u okviru razgovora o povećanju duga sa Bijelom kućom, Trumpova kampanja se fokuisrala na to kako je DeSantis glasao kada je bio kongresmen, između 2013. i 2018. godine. Tada je podržavao pomjeranje starosne granice za uzimanje penzije sa 65 na 70 godina, kao i za izmenu Medicarea tako da se starijima daje pomoć da sami kupe polisu osiguranja.

Republikanci su vodili takvu politiku u tom periodu, ali sada se partijski lideri protive reformi socijalnih programa - jer se na njih oslanja mnogo ljudi.

Jason Miller, viši savjetnik u Trumpovoj kampanji, kaže da isticanjem političkih pitanja Trump želi da naglasi razliku između svoje i DeSantisove politike o trošenju novca.

"Pokazuje kako bismo vladali u Washingtonu. Ono što je Ron DeSantis radio je u raskoraku sa Republikanskom partijom danas", kaže Miller.

DeSantis se, za sada, bezuspješno brani od Trumpovih napada. Trump je i dalje u velikom vođstvu u odnosu na DeSantisa među republikanskim glasačima.

John Feehery, republikanski strateg, kaže da bi Trumpov pristup mogao da utiče na starije birače među republikanskim biračkim tijelom, koje se oslanja na oba programa. Na izborima 2020. oko 56 odsto republikanskih birača bilo je starije od 50 godina, što je za čak 39 odsto više nego 1996, prema podacima Pew centra.

DeSantisovi saradnici nisu odgovorili na zahtjev za komentar o napadima bivšeg predsjednika. Njegov portparol Dave Abrams je rekao da "lažni napadi demokrata" neće zaustaviti guvernera da nastavi da "niže uspjehe za konzervativni pokret".

Za sada nema jasnih pokazatelja o tome kako su Trumpovi napadi na uticali na DeSantisa. Nedavne ankete pokazuju da je Trump ispred DeSantisa za 25 do 35 odsto.

Trump nije ostavio iza sebe stari stil kampanje, koji je prozivke i uvrede na račun izgleda ili karaktera protivnika pretvorio u formu koja se dopala njegovim pristalicama.

Recimo, 2016. je teksaškog senatora Teda Cruza nazivao "lažljivi Ted", Jeba Busha je okarakterisao kao "niskoenergetskog", dok je senatora sa Floride Marca Rubijaa zvao "mali Marco".

Ostalih 60 odsto njegovih kritika protiv DeSantisa je omalovažavajuće ili lično uvredljivo, pokazala je analiza Reutersa. Bivši predsjednik je rekao da DeSantisu treba "transplantacija ličnosti".

Od 85 napada u vezi sa politikom, u više od 30 je Trump pokušao DeSantisa da prikaže kao sljedbenika bivšeg predsjednika Predstavničkog doma Paula Ryana, globalistu ili ljubitelja ratova u inostranstvu, navodi Reuters. Takođe ga prikazuje kao početnika u spoljnoj politici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG