Linkovi

Trumpov kritičar Chris Christie odustao od predsjedničke trke


Chris Christie, kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, na skupu sa biračima u New Hampshireu, 10. januara 2024. (Foto: AP/Robert F. Bukaty)
Chris Christie, kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, na skupu sa biračima u New Hampshireu, 10. januara 2024. (Foto: AP/Robert F. Bukaty)

Bivši guverner New Jerseyja Chris Christie objavio je u srijedu da se povlači iz trke za republikansku predsjedničku nominaciju, samo nekoliko dana prije prvih stranačkih izbora - kokusa u Iowi.

"Cilj mi nikada nije bio da samo budem glas protiv mržnje i podjela i sebičnosti - onoga što je naša stranka postala pod Donaldom Trumpom", rekao je Christie na skupu sa biračima u New Hampshireu.

"Daću sve od sebe da ne omogućim Donaldu Trumpu da ikada više budem predsjednik Sjedinjenih Država. I to mi je važninje od lične ambicije", izjavio je.

"Uvijek sam govorio da ako u jednom trenutku u trci dođem do tačke da ne vidim put ka ostvarenju tog cilja - da ću izaći iz trke. A večeras mi je jasno da za mene ne postoji put da osvojim nominaciju, zbog čega obustavljam kampanju za predsjednika Sjedinjenih Država."

Nije odmah bilo jasno da li će Christie podržati nekog od svojih rivala, ali se čuo kako, prije nego što je izašao na binu, kritikuje Nikki Haley, bivšu ambasadoricu u UN, pošto je njegov tim već pokrenuo audio prenos događaja.

"Počistiće je", rekao je. "Ona nije spremna za ovo."

Također je dodao da ga je guverner Floride Ron DeSantis nazvao, uplašen da će podržati Haley, ali je mikrofon zatim isključen pa se nije čulo šta je dalje rekao.

Christievo povlačenje je bilo iznenađenje, budući da je samo dan ranije rekao da ne planira da izlazi iz trke, pošto je jedini kandidat koji je spreman da se direktno suprotstavi bivšem predsjedniku.

"Rado bih se sklonio s puta nekome ko se zaista takmiči protiv Donalda Trumpa", rekao je na predizbornon skupu u Rochesteru u New Hampshireu, ali i dodao da se nijedan od njegovih rivala nije istinski suprotstavio Trumpu.

Guverner New Jerseyja Chris Christie i predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući, 29. marta 2017.
Guverner New Jerseyja Chris Christie i predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući, 29. marta 2017.

Međutim, dok su nedavne ankete pokazivale da ima dvocifreni broj republikanskih glasova u New Hampshireu, Nikki Haley je dobila zamah. Anketa koju su sproveli CNN i Univerzitet New Hampshirea je pokazala da se Trumpovo vodstvo smanjilo na ispod 10 posto.

Četvero od deset vjerovatnih republikanskih birača na stranačkim izborima je reklo da bi glasalo za Trumpa, a oko trećina je izabrala Haley.

Saveznici Haley, među kojima su guverner New Hampshirea Chris Sununu i drugi republikanci koji su protiv Trumpa, pozivali su Christiea da izađe iz trke u nadi da će veliki dio njegovih pristalica preći na stranu Haley. Anketa iz New Hampshirea, u kojoj je Christie imao 12 posto glasova podrške, pokazala je da bi dvije trećine njegovih pristalica izabralo Haley kao svoju drugu opciju.

Christie je kampanju vodio kao najoštriji kritičar bivšeg predsjednika u trci. Upozorio je birače da ne nominuju kandidata protiv koga su podignute četiri krivične optužnice i koji bi do novembarskih izbora mogao da bude i osuđen po nekoj od njih. Također je isticao da će Trump izgubiti revanš utakmicu protiv predsjednika Joea Bidena koji je vjerovatni kandidat demokrata.

Dok je njegova "anti-Trump" poruka privukla mnogo medijske pažnje i donijela mu brojne male donacije, ipak je imao nizak rejting popularnosti u stranci koje je i dalje duboko lojalna Trumpu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG