Linkovi

Ravnopravnost polova u fokusu Međunarodnog dana žena


Djevojčica trči noseći balone tokom maratona pred Međunarodni dan žena u Hajderabadu, Indija, 6. mart 2023.
Djevojčica trči noseći balone tokom maratona pred Međunarodni dan žena u Hajderabadu, Indija, 6. mart 2023.

Međunarodni dan žena, u srijedu, ove godine se fokusira na potrebu za rodnom ravnopravnošću.

Godišnja svjetkovina, koja datira od 1911. godine i kojom se obilježava borba za prava žena, dan je kada ljudi svuda proslavljaju dostignuća žena širom društva.

Ujedinjene nacije stavljaju fokus svojih programa povodom Međunarodnog dana žena na važnost zaštite prava žena i devojaka u digitalnim prostorima i rade na rješavanju nedostataka u pristupu vitalnoj tehnologiji.

UN saopštavaju da širom svijeta 259 miliona manje žena ima pristup internetu nego muškaraca i da bez pristupa i mogućnosti da se osjećaju bezbjedno na mreži, "one nisu u stanju da razviju neophodne digitalne veštine za angažovanje u digitalnim prostorima".

U Washingtonu se po prvi put u Bijeloj kući održava dodjela nagrada Međunarodne žene za hrabrost.

Nagrada "odaje priznanje ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zalaganju za mir, pravdu, ljudska prava, rodnu jednakost i ravnopravnost, često na veliki lični rizik i žrtvu", navodi State Department.

Nagradu, koja se dodjeljuje od 2007. godine, dobilo je 180 žena iz 80 zemalja.

Ovogodišnji događaj će uključiti 12 nagrađenih, uključujući nagradu za žene i djevojke u Iranu koje su predvodile proteste od septembarske smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru.

U izvještaju su korištene neke informacije agencije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG