Linkovi

Guterres: Rodna ravnopravnost je 300 godina daleko


Protest protiv rodne neravnopravnosti u Japanu, 2021. godine
Protest protiv rodne neravnopravnosti u Japanu, 2021. godine

Generalni sekretar UN Antonio Guterres upozorio je u ponedjeljak da se sadašnjim tempom predviđa da će rodna ravnopravnost biti postignuta za 300 godina.

„Napredak u proteklim decenijama nestaje pred našim očima”, rekao je Guterres na početku konferencije Komisije za status žena (CSW) u ponedjeljak.

Očekuje se da će konferencija tokom dvije nedjelje privući više od 4.000 ministara, diplomata i članova civilnog društva, kako bi razgovarali o tome kako poboljšati živote žena širom svijeta. Ove godine fokus je na digitalnoj industriji.

Guterres je na otvaranju rekao da Komisija za status žena dobija još veći značaj u vrijeme kada se prava žena „širom svijeta zloupotrebljavaju, krše i prijete da budu ukinuta”.

„Tri milijarde ljudi još uvijek nije povezano sa internetom, od kojih su većina žene i djevojke u zemljama u razvoju. U najnerazvijenijim zemljama, samo 19 posto žena je online", kaže Guterres.

UN saopštavaju da je broj muškaraca duplo veći od žena u tehnološkoj industriji. Oko 28 posto diplomiranih inženjera i 22 posto radnica u oblasti vještačke inteligencije su žene, a postoji i velika razlika u platama u oko 21 posto slučajeva.

Sima Bahous, direktorica programa za žene UN, upozorila je da takve podjele ograničavaju ženama pristup važnim informacijama i utiču na to da li će žena uspijeti da završi ciklus obrazovanja, da posjeduje račun u banci, donosi informisane odluke o svom tijelu, dobije posao i drugo. Ona kaže i da ove nejednakosti stvaraju novi vid digitalnog siromaštva.

„Nećemo postići rodnu ravnopravnost bez zatvaranja digitalnog jaza”, rekla je ona.

Sa druge strane, podaci UN pokazuju da žene i djevojke doživljavaju više uznemiravanja i seksualnog zlostavljanja na internetu.

Žene u Afganistanu „izbrisane” iz javnog života

U centru pažnje konferencije biće i situacija u kojoj se nalazi žene u Afganistanu, gdje su im talibani oduzeli mnoga prava otkako su došli na vlast u augustu 2021.

Generalni sekretar UN kaže da su žene „izbrisane” iz javnog života u toj zemlji, ali da „imaju osnovna ljudska prava i da nikada neće odustati od borbe za njih”.

Nekoliko afganistanskih aktivistkinja učestvovalo je na konferenciji i uputilo poziv međunarodnoj zajednici da pojača pritisak kako bi pomogla da se poništi više od 30 talibanskih naredbi o ženama, koje im, između ostalog, zabranjuju da pohađaju škole, rade van kuće, kreću se bez muške pratnje.

„Dolazak terorističke grupe na vlast u Afganistanu doveo je do potpunog kraha reda i zakona”, rekla je Fariha Easer, aktivistkinja i istraživačica koja je evakuisana iz Afganistana nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

„Stanje apsolutnog haosa dovelo je do anarhije i potpunog bezakonja, žene su ranjive i nemaju kome da se obrate za pravdu”, rekla je ona.

Easer je rekla da je situacija „više nego strašna” i zaplakala dok je govorila o tome da žene u Afganistanu oduzimaju sebi život i da su žrtve rodno zasnovanog nasilja.

„Tako je teško govoriti o današnjoj stvarnosti u Afganistanu”, rekla je ona uz aplauz podrške i ovacije.

XS
SM
MD
LG