Linkovi

Raste broj žrtava oluje u Evropi


Waves crash over Newhaven Lighthouse on the south coast of England on February 9, 2020, as Storm Ciara swept over the country.
Waves crash over Newhaven Lighthouse on the south coast of England on February 9, 2020, as Storm Ciara swept over the country.

Najmanje petoro ljudi stradalo u snažnoj zimskoj oluji koja je pogodila dijelove Evrope, praćena obilnim kišama i jakim vjetrovima i dovela do velikih poremećaja u saobraćaju.

Dvije ženske osobe, majka i kćerka, poginule su u Poljskoj, a još dvoje je povrijeđeno nakon što je oluja srušila krov zgrade u kojoj se iznajmljuju skije u zimovalištu Bukowina Tatrzanska blizu granice sa Slovačkom i oduvala ga na ljude koji su stajali u blizini žičare, saopštila je policija.

U Švedskoj se jedan muškarac udavio nakon prevrtanja čamca u kome je plovio sa još jednom osobom. On je uspio da se dokopa obale, ali je preminuo, dok se njegov saputnik još vodi kao nestao.

Stradala su i dva muškarca u Sloveniji, kao i na jugu Engleske, kada je na njihove automobile palo drvo.

U Britaniji, gdje je u nedjelju bila najsnažnija oluja, više od 20.000 domova još je bez struje dok je na snazi i dalje 110 upozorenja na poplave, a stanovnici sjeverozapada Engleske evakuisani su zbog izlivanja rijeke Irwell.

Britanska saobraćajna mreža i dalje je u prekidu, brojni letovi, željezničke i brodske linije su otkazane ili odložene.

Oluja je protutnjala i Francuskom, mada meteorolozi upozoravaju da bi na ostrvu Korzika do kraja dana udari vjetra mogli da dostignu i 200 kilometara na sat, javlja agencija AP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG