Linkovi

Oluja Ciara obrušila se na dio Evrope


Poplavljena ulica u Zapadnom Yorkshireu u Velikoj Britaniji (Foto: AFGHAN RUG SHOP/via REUTERS)
Poplavljena ulica u Zapadnom Yorkshireu u Velikoj Britaniji (Foto: AFGHAN RUG SHOP/via REUTERS)

Oluja Ciara obrušila se na područje Velike Britanije jakom kišom i udarima vjetra jačim od 145 kilometara na sat. Mnogobrojni polasci žejlezničkog, vazdušnog i vodnog saobraćaja su otkazani.

Izdato je više od dvije stotine upozorenja na moguće poplave. Najuogroženiji je Yorkshire, u sjevernoj Engleskoj, gdje se procjenjuje da bi voda mogla preplaviti nasipe i utvrde i ugroziti ljudske živote.

Najmanje deset željezničkih kompanija putnicima je poslalo obavještenje da tokom dana neće organizovati transport – dok je najmanje dvadeset upozorilo korisnike da očekuju kašnjenja i odlaganja zbog jakog vjetra koji bi mogao izazvati oštećenja pruge.

Londonski aerodrom je u saradnji sa aviokompanijama smanjio broj letova usljed mogućnosti pojave jakog vjetra. Britanski nacionalni avioprevoznik putnicima na domaćim letovima ponudio je mogućnost da promijene dan putovanja.

Most Hamber, kod Hulla u sjevernoj Engleskoj, ograničio je saobraćaj zbog jakog vjetra, zabranjujući pristup kamionima i kamper vozilima. Zbog visokih talasa u Irskoj je otkazano nekoliko trajektnih linija.

Otkazani su i sportski događaji širom Britanije. Manchester City saopštio je da je planirani meč protiv West Hama odložen usljed ekstremnih vremenskih uslova. Iz istih razloga ne igra se ni ragbi meč ženskih reprezentacija Škotske i Engleske.

Londonski kraljevski park je zatvoren usljed vremenskih neprilika - a čak nije održana ni tradicionalna smjena straže, inače poznata turistička atrakcija, pred Bakingeskom palatom.

U Holandiji su zbog oluje Ciare otkazani svi polasci sa aerodroma u Amsterdamu, kao i svi mečevi tamošnje fudbalske lige.

U Njemačkoj, gdje ista oluja nosi ime Sabina, na frankfurtskom aerodromu otkazano je oko sto osamdeset letova.

Lufthansa, najveći njemački avio-operater otkazala je kraće i letove srednje dužine do ponedjeljka poslijepodne.

Eurowings, niskobudžetna aviokompanija njemačke Lufthanse, otkazala je letove za Hamburg, Berlin, Hannover, Dortmund, Dusseldorf, Koln i Stuttgart.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG