Linkovi

Raspisana nagrada od 50.000 KM za informacije koje bi dovele do hapšenja Edina Gačića


Edin Gačić
Edin Gačić

Vlada Kantona Sarajevo je raspisala nagrada u iznosu od 50.000 KM za osobu čije informacije dovedu do hapšenja Edina (Muharema) Gačića, potvrđeno je medijima s današnje sjednice.

Prema raspisanoj potrazi, Gačić je rođen 01. septembra 1976. godine u Banjoj Luci, s prebivalištem u selu Brđani, općina Konjic.

Vlada KS-a je zadužila komesara Uprave policije Mevludina Halilovića da hitno, uz prethodne konsultacije s ministricom pravde i uprave Lejlom Brčić, ministrom unutrašnjih poslova Admirom Katicom i ministrom finansija Amelom Kovačevićem, propiše proceduru o načinu evidentiranja i identifikacije prijavitelja, kao i načinu i rokovima izvršenja isplate nagrade.

Kako su kazali iz Vlade KS-a, ova nagrada isključivo se odnosi na informiranje policije, a nikako na uključivanje građana u potragu što bi moglo ugroziti njihovu sigurnost i samu potragu.

U potragu za Edinom Gačićem, osumnjičenim za ubistvo policajca Federalne uprave policije (FUP) Mahira Begića na području Tarčina kod Sarajeva, kao i Sauda Sultanića u Konjicu, uključeno je devet policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Za Gačićem, koji je ranije osuđivan za ubistva, tragaju pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Granične policije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslove Republike Srpske, te četiri kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova - Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Istragom rukovodi Federalna uprava policije (FUP). Podsjećamo, na području Suhodola kod Tarčina, gdje je u subotu navečer Gačić kako se sumnja, ubio policajca Mahira Begića, i dalje patroliraju jake policijske snage, koje pretražuju obližnju šumu i objekte koji se nalaze u blizini mjesta ubistva.

To područje nadlijeću helikopteri. Također, određen broj roditelja s područja općine Hadžići, u kojoj se desilo ubistvo policajca, jučer i danas nije poslao djecu u školu iz straha za njihovu sigurnosti.

Edin Gačić je jedina osumnjičena osoba za ubistvo policajca Mahira Begića, koji je osiguravao Objekt za edukaciju kadrova Federalnog MUP-a na poligonu Suhodol kod Tarčina, a protiv kojeg je Tužilaštvo KS-a otvorilo istragu.

Direktor zatvora u Bihaću, gdje je posljednji put boravio, prije njegovog puštanja na slobodu obavijestio je sve nadležne institucije da je riječ o opasnoj osobi, koja će najvjerovatnije ponovo ubiti, ali nijedna od institucija nije reagirala na ova upozorenja.

XS
SM
MD
LG