Linkovi

Vlada KS: Sve policijske agencije tragaju za ubicom Gačićem


Vlada KS: Nećemo dovesti u pitanje sigurnost građana i festivala EYOF
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Vlada KS: Nećemo dovesti u pitanje sigurnost građana i festivala EYOF

Vlada Kantona Sarajevo danas je vanredno zasjedala nakon što je sinoć Edin Gačić ubio pripadnika Federalne uprave policije (FUP) Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina, nedaleko od Sarajeva.

Premijer Vlade KS-a Edin Forto kazao je kako je u ovom trenutku najvažnija sigurnost građana, s obzirom na to da se Edin Gačić nalazi u bjekstvu i da policijski organi intenzivno tragaju za njim.

„Vlada KS-a će obezbjediti sva materijalna sredstva koja su potrebna da se pronađe počinilac krivičnog djela. U ovom trenutku nam je najbitnije da se građani osjećaju sigurno. Svim medijima će biti dostavljena fotografija i potjernica, a bit će raspisana i nagrada za onoga ko dostavi informaciju gdje se nalazi osoba koju tražimo“, rekao je Forto te dodao kako je na slobodi lud čovjek.

O sigurnosti građana na području Kantona Sarajevo govorio je i ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica koji je istaknuo kako je Vlada tražila od komesara MUP-a KS-a Mevludina Halilovića da od drugih ministarstava potraži pomoć da se osiguraju građani Sarajeva.

„Vlada KS-a će do momenta pronalaska ubice biti u stalnom zasjedanju. Trenutno razmatramo mogućnost raspisivanja nagrade za onoga ko nam da informacije za počinioca ovoga djela“, rekao je Katica.

U potrazi za Edinom Gačićem su sve policijske agencije, kao i pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije. Policijski komesar Mevludin Halilović rekao je da su na snazi vanredne mjere i da policijski organi intenzivno pretražuju područje Suhodola kod Tarčina, područje Hadžića, Kiseljaka i druga okolna mjesta.

"Uprava policije je uključena u potragu za Gačićem u saradnji s pripadnicima FUP-a i drugim agencijama. Uključeni su i helikopteri FUP-a. Trenutno se najviše pretražuje područje Suhodola. Na osnovu dokaza koje imamo, riječ je o osobi koja je počinila krivično djelo i na području općine Konjic. U potragu su uključeni i MUP ZDK-a, SBK-a, HNK-a, Republike Srpske, kao i OSA“, rekao je Halilović.

Na pitanje o tome čija je odgovornost da osoba kao što je Gačić bude na slobodi i počini niz krivičnih djela, ministar Katica je odgovorio kako to nije njegova nadležnost, ali i kako teba raditi na uvezivanju snaga kako slične osobe ne bi ubuduće izlazile na slobodu.

Gačić je, inače, povratnik u vršenju krivičnih djela. Osuđivan je zbog ubistva 1999. godine na 14 godina zatvora. Tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. godine je ubio svoju majku. Osuđen je na 20 godina jedinstvene kazne zatvora.

Prije isteka kazne premješten je u bihaćki zatvor iz kojeg kasnije upućuju pismo upozorenja na adrese nekoliko nadležnih institucija - o tome da bi Gačić po izlasku mogao ponoviti krivično djelo. Sumnjiči se također da je 4. februara ove godine ubio tridesetdevetogodišnjeg Sauda Sultanića u selu Brđani u mjestu Podorašac kod Konjica.

XS
SM
MD
LG