Linkovi

Ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak života provest će u britanskom zatvoru


Radovan Karadžič, photo AP, 23. april 2018.
Radovan Karadžič, photo AP, 23. april 2018.

Velika Britanija je prihvatila da se na njenu teritoriju prebaci bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđen u Haškom sudu, radi izdržavanja kazne na doživotni zatvor za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Karadžić se nalazi u pritvornom centru UN u Hagu.

On čeka da bude prebačen u zatvor koji se nalazi van Holandije, gdje će izdržavati kaznu, između ostalog za svoju ulogu u genocidu u Srebrenici za vreme rata u BiH.

Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivim za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici, orkestrirao je opsadu Sarajeva sa nemilosrdnim napadima na civile “, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Domini Rab (Dominic Raab), prenosi “Gardijan” (The Guardian).

Morali bismo da se ponosimo činjenicom da je, od podrške da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava, Britanija poduprla 30-godišnju potragu za pravdom za ove gnusne zločine,“ dodao je Rab.

Karadžić (75) je 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora jer su snage bosanskih Srba između ostalog izvršile genocid nad više od osam hiljada odraslih muškaraca i dječaka u Srebrenici u julu 1995. godine, Sudije UN-a u Hagu su 2019. godine preinačile su presudu na doživotni zatvor.

Karadžić je takođe proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za skoro četvorogodišnju opsadu Sarajeva od strane snaga bosanskih Srba i za orkestiranje kampanje etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka.

Karadžić i komandant Vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić, bili su među posljednjim osumnjičenima kojima je Tribunal UN-a u Hagu sudio.

Karadžić je uhapšen 18. jula 2008. u Beogradu nakon što se više od decenije skrivao. Izručen je Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, a nakon presude nalazi se u pritvorskom centru u Hagu.

Sudije UN-a će narednog meseca (8. juna) odlučivati o Mladićevoj žalbi na presudu za genocid.

Mladić je 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG