Linkovi

Putin potpisao zakon koji mu omogućava da vlada do 2036.


Ruski predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji potpisivanja generalnog sporazuma ruskih sindikata, 31. marta 2021. (Foto: ARHIVA Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via Reuters)
Ruski predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji potpisivanja generalnog sporazuma ruskih sindikata, 31. marta 2021. (Foto: ARHIVA Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je kontroverzni zakon koji mu otvara vrata da, potencijalno, ostane na vlasti do 2036. godine.

Prijedlog zakona, koji je nedavno usvojen u oba doma ruske skupštine, uskladio je izborne zakone sa promjenama Ustava koje su glasači odobrili na referendumu prošle godine.

Jedna od ustavnih promjena je "resetovala" ograničenje Putinovog mandata, odnosno vratila ga na početak, što mu dozvoljava da se kandiduje za reizbor kada mu sadašnji mandat istekne 2024. godine, a zatim ponovo, ukoliko to bude želio, i 2030. godine.

Prema sadašnjem izbornom zakonu, predsjedniku je zabranjeno da se tri puta uzastupno kandiduje za šestogodišnji mandat. Putin trenutno služi svoj drugi uzastopni predsjednički mandat.

Ustavne amandmane je 2020. inicirao 68-godišnji ruski lider koji vlada zemljom, na funkciji premijera ili predsjednika, od kraja 1999. godine.

Putin je na vlasti duže od bilo kog lidera Rusije poslije sovjetskog diktatora Josifa Staljina. Referendum o promjenama Ustava je, prošlog ljeta, doveo do protesta u Moskvi koje je rastjerala policija.

Prema rezultatima ankete nezavisnog Levada centra koja je sprovedena prošlog mjeseca, 41% Rusa ne želi da Putin ostane na vlasti nakon što mu istekne mandat 2024.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG