Linkovi

Bijela kuća: Biden će se sastati sa Putinom "kada za to dođe vrijeme"


Predsjednici SAD i Rusije, Džo Bajden i Vladimir Putin
Predsjednici SAD i Rusije, Džo Bajden i Vladimir Putin

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) sastaće se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom "kada za to dođe vrijeme", saopštila je Bijela kuća u petak. 

"Neće popustiti. Biće veoma iskren i otvoren o tom odnosu", rekla je novinarima portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer.

Putin je u četvrtak rekao da bi on i Biden narednih dana trebalo da održe javne razgovore, na internetu.

"Predsjednik će se sastati sa predsjednikom Putinom kada za to dođe vrijeme. Predsjednik Biden i predsjednik Putin imaju različite poglede na svoje zemlje, ali su saglasni da bi trebalo da nastavimo da tražimo načine za saradnju, gdje je to od zajedničkog interesa", istakla je Žan-Pjer.

Odnosi SAD i Rusije dodatno su zaoštreni nakon što je predsjednik Biden u intervjuu televiziji "ABC" potvrdno odgovio na pitanje novinara da li smatra Putina ubicom i poručio da će ruski predsjednik "platiti" zbog miješanja u američke izbore.

Moskva je poslije Bidenovih komentara povukla ruskog ambasadara iz SAD na konsultacije, a Putin je ocijeno da primjedbe njegovog američkog kolege odražavaju prošlost i probleme Sjedinjenih Država.

Kremlj je u petak saopštio da je cilj Putinove ponude da telefonom razgovara sa Bidenom bio sprječavanje potpunog kraha bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Putin je stavio do znanja "da ima smisla razgovarati da bi se održali rusko-američki odnosi umjesto razmjene oštrih kritika" i želio je da to bude javno da bi se ublažile tenzije zbog Bidenovih "veoma loših komentara", rekao je portparol Dmitrij Peskov.

XS
SM
MD
LG