Linkovi

Vučić razgovarao sa Putinom: Novi ugovor o gasu i "povoljna cijena"


Arhiv - Razgovor Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Kremlju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prvi put od izbijanja rata u Ukrajini.

Vučić je rekao da će sa Rusijom biti potpisan gasni ugovor na tri godine i da će cijena gasa biti veoma povoljna, kao i da će Srbija imati sigurnu zimu, prenosi Fonet.

Aktuelni gasni aranžman, prema kojem Srbija plaća 270 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, ističe krajem maja.

Vučić je precizirao da će kubni metar Srbiju koštati i 10 do 12 puta manje nego u Evropi i kazao da mu je to obećao predskednik Rusije Vladimir Putin.

Predsjednik Srbije je rekao i da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji, prenosi RTS.

Vučić je rekao i da mu je Putin u vezi sa ratom u Ukrajini "objasnio kako se stvari odvijaju na terenu" i da postoji sporazum koji je Rusija ponudila Kijevu i drugim centrima u Evropi, javlja Fonet.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja se nije pridružila nijednom od pet paketa sanckija EU, uprkos pozivima iz Brisela da se od nje, kao zemlje kandidata, očekuje usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

Za 7. juni najavljena je posjeta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, a za 10. juni poseta njemačkog kancelara Olafa Scholza.

XS
SM
MD
LG