Linkovi

Putin: Ukrajinski napadi na Rusiju sa zapadnim oružjem mogli bi izazvati globalni sukob


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da se članice NATO-a u Evropi igraju vatrom predlažući da se Ukrajini dopusti da koristi zapadno oružje za napad duboko u Rusiju, što bi, kako je rekao, moglo izazvati globalni sukob.

Više od dvije godine nakon najsmrtonosnijeg kopnenog rata u Evropi od Drugog svjetskog rata, Putin je sve češće govorio o riziku od mnogo šireg globalnog sukoba dok se Zapad bori s tim što da radi u vezi s napredovanjem ruskih trupa u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za The Economist da bi članice alijanse trebale pustiti Ukrajini da udari duboko u Rusiju zapadnim oružjem, što je stav koji podržavaju neke članice NATO-a, ali ne i Sjedinjene Države.

"Stalna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica", rekao je Putin novinarima u Taškentu. "Ako se ove ozbiljne posljedice dogode u Evropi, kako će se ponašati Sjedinjene Države, imajući u vidu naš paritet u oblasti strateškog naoružanja?"

"Teško je reći - žele li globalni sukob?"

Putin je rekao da će za ukrajinske udare na Rusiju dalekometnim oružjem biti potreban zapadni satelit, obavještajna i vojna pomoć - kako bi Zapad bio direktno uključen. On je rekao da bi slanje francuskih trupa u Ukrajinu bio korak ka globalnom sukobu.

Govoreći o članicama NATO-a u Evropi, Putin je rekao da tamošnje male zemlje "trebaju biti svjesne sa čime se igraju", jer imaju male površine i veoma gustu naseljenost.

"Ovo je faktor koji bi trebali imati na umu prije nego što razgovaraju o udaru duboko u rusku teritoriju", rekao je Putin.

Ruski napredak pokrenuo debatu na Zapadu

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine dovela je do najgoreg sloma odnosa sa Zapadom u posljednjih 60 godina, a kriza eskalira u, kako diplomati kažu, njenu najopasniju fazu do sada.

Invazija je izazvala smrt desetina hiljada ukrajinskih civila, natjerala milione da pobegnu u inostranstvo, a četvrti i čitave gradove pretvorila u ruševine.

Rusija, koja kontroliše 18% Ukrajine, napreduje i otvorila je novi front u regiji Harkov, pokrećući debatu na Zapadu o tome šta još može učiniti nakon što je Kijevu dala stotine milijardi dolara pomoći, oružja i obavještajnih podataka.

Zapadni lideri i Ukrajina umanjili su ruska upozorenja o riziku šireg rata koji uključuje Rusiju, najveću svjetsku nuklearnu silu, i NATO, najmoćniji svjetski vojni savez predvođen Sjedinjenim Državama.

Ukrajina kaže da bi trebala biti u mogućnosti da udari iza ruskih linija, uključujući i rusku suverenu teritoriju.

No, ruski zvaničnici kažu da je strpljenje Moskve na kraju nakon ponovljenih ukrajinskih napada na ruske gradove, rafinerije nafte, a posljednjih dana čak i na elemente njenog nuklearnog sistema ranog upozoravanja.

Na pitanje ruske državne televizije o legitimitetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Putin je rekao da je jedina legitimna vlast u Ukrajini sada parlament i da bi njegovom šefu trebalo dati vlast.

Zelenski se nije suočio sa izborima uprkos isteku mandata zbog vanrednog stanja koje je uvedeno nakon invazije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG