Linkovi

Putin: Sjedinjene Države i saveznici ignorišu zahtjeve Rusije


Predsjednik Rusije Vladimir Putin (Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin (Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici ignorisali zahtjeve o bezbjednosnim garancijama koje je od njih zatražila Rusija.

Putin je rekao da je Moskva i dalje otvorena za razgovore sa Zapadom o smirivanju napetosti u vezi sa Ukrajinom.

"Nadam se da dijalog o Ukrajini biti nastavljen kako bismo izbegli negativne scenarije - uključujući i rat", poručio je Putin.

Ukazao je na mogućnost izbijanja rata između Rusije i Sjevernoatlantske alijanse (NATO) ukoliko bi Ukrajina pristupila tom savezu i pokušaja da se Krim od Rusije, kako je rekao, oduzme silom.

"Hajde da zamislimo Ukrajinu kao članicu NATO-a koja je otpočela vojne operacije u tom smjeru. Treba li da ratujemo sa NATO savezom? Je li neko razmišljao o tome? Izgleda da nije", rekao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima - potrebno je naći način da bezbjednost svih strana bude zaštićena.

Predsjednik Rusije je podsetio da su među zahtjevima Rusije garancije da Ukrajina neće postati članica Alijanse, da će se NATO uzdržati od razmještanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

Ukazao je i da ruska strana još analizira odgovor SAD-a i NATO-a na ruske zahtjeve koji su joj upućeni prošle sedmice.

"Odbijanje SAD i njihovih saveznika da ispune ruske zahtjeve krši principe Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OSCE) o integritetu bezbjednosti", rekao je ruski predsjednik.

On je ustvrdio da, iako zapadni saveznici ističu slobodnu volju svake države da bira članstva u savezima, zanemaruju princip nedjeljive bezbjednosti sadržan u dokumentima OSCE-a.

"To podrazumijeva princip da bezbjednost jednog naroda ne treba jačati na račun drugog", zaključio je Putin.

Ranije tokom dana istim povodom razgovarali su šefovi diplomatije Sjedinjenih Država i Rusije Antony Blinken i Sergei Lavrov.

Američki šef diplomatije je od ruskog zatražio povlačenje ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom ako Moskva ne namjerava da izvrši invaziju, rekao je neimenovani visoki zvaničnik State Departmenta novinarima, prenosi agencija Reuters.

Prema istom izvoru nije bilo napretka ili sporazuma dvojice zvaničnika.

XS
SM
MD
LG