Linkovi

Kongres nadomak usvajanja novog prijedloga zakona o sankcijama Rusiji


Zdanje američkog Kongresa (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Zdanje američkog Kongresa (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Članovi Kongresa nadomak su postizanja sporazuma o zakonskom rješenju kojim bi Rusija bila sankcionisana zbog poteza koje povlači prema Ukrajini – uključujući i pojedine mjere koje mogu stupiti na snagu prije eventualne ruske invazije, izjavila su dvojica vodećih članova tog tijela.

Bob Menendez, predsjedavajući senatskog Odbora za spoljne poslove, i Džejms Riš, lider republikanske manjine u tom tijelu, izjavili su da bi se ove nedelje moglo napredovati u tom smjeru.

Rekao bih da smo prilično usaglašeni u vezi sa tim”, izjavio je senator Menendez televiziji CNN.

Postoji snažna dvopartijska riješenost za podršku Ukrajini i kažnjavanje Rusije ukoliko je napadne”, precizirao je Menendez.

Prijedlog zakona odnosi se na najznačajnije ruske banke i dug, kao i na obezbjeđivanje značajnije američke vojne pomoći Ukrajini.

Neke od sankcija u prijedlogu mogle bi stupiti na snagu prije ruske invazije, usljed poteza koje je Rusija već povlačila, poput cyber napada na Ukrajinu, ili nastojanja da se podriju ukrajinske vlasti.

Njihov intenzitet bio bi pojačan ako bi se Rusija odlučila na pokretanje invazije.

Ipak, još su aktuelna neslaganja između članova dvije stranke u vezi sa mogućim sankcionisanjem gasovoda Sjeverni tok 2.

"Radimo na tome. Vjerujem da će sva pitanja bili usaglašena prije nego što stignemo do cilja”, izjavio je senator Riš.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podržava hitnu reakciju – kritikujući Zapad zbog toga što ne uvodi Rusiji još žešće sankcije.

Ukrajina traži da se djeluje u oba slučaja: da se sankcije uvedu što je moguće prije – i da se njihov intenzitet pojača nakon moguće ruske invazije, izjavila je ukrajinska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Oksana Markarova.

Markarova je u razgovoru za CBS rekla da između Ukrajine i SAD-a nema trvenja osvrnuvši se na tvrdnje predsjednika Zelenskog da Amerika podstiče paniku zbog moguće ruske invazije.

Možemo imati različita mišljenja, ali Sjedinjene Države su strateški partner i prijatelj Ukrajine. Naši odnosi su na najvišem nivou u posljednjih nekoliko decenija”, zaključila je Makarova.

Posljednjih mjeseci Rusija jača prisustvo svojih snaga na granici sa Ukrajinom zahtijevajući od Sjevernoatlanstke alijanse da povuče trupe i naoružanje iz istočne Evrope.

Rusija traži i da se Ukrajini, jednoj od bivših sovjetskoj republika, ne dopusti članstvo u toj vojno-političkoj organizaciji koju predvode Sjedinjene Države.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG