Linkovi

Blinken od Lavrova zatražio povlačenje trupa i opreme


Antony Blinken i Sergei Lavrov na sastanku u Ženevi
Antony Blinken i Sergei Lavrov na sastanku u Ženevi

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u utorak telefonom sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom i založio se za "hitnu rusku deeskalaciju i povlačenje trupa i opreme sa granica Ukrajine", saopšteno je iz State Departmenta

Blinken je takođe naglasio spremnost Sjedinjenih Država da nastave "sadržajnu razmjenu (stavova) sa Rusijom o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je najviši američki diplomata naglasio da bi dalja invazija na Ukrajinu imala brze i teške posljedice i pozvao Rusiju da izabere diplomatski put.

Blinken i Lavrov su se sastali 21. januara u Ženevi, a od tada su komunicirali pisanim putem. Rusija je saopštila da SAD nisu uzele u obzir bezbjednosna strahovanja Moskve koja se odnose na širenje NATO-a na istok, posebno na Ukrajinu. SAD, NATO i Ukrajina su taj zahtjev ocijenili kao neprihvatljiv. Ukrajina formalno i nije na putu u NATO.

SAD su zaprijetile da će uvesti stroge ekonomske sankcije Rusiji ako krene u invaziju na Ukrajinu.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su se tokom vikenda dodatne ruske jedinice rasporedile u Bjelorusiji i oko granice sa Ukrajinom, kao i da je uočena pojačana pomorska aktivnost Rusije u Mediteranu i Atlantiku.

Poteze Rusije je ocijenio kao "zabrinjavajuće".

NATO je pojačao vojno prisustvo u zemljama oko Rusije, ali je saopšteno da neće slati vojsku u Ukrajinu ako Rusija napadne.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG