Linkovi

Austin kaže da Putin nije u poziciji da diktira uslove okončanja rata u Ukrajini


Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin govori na konferenciji za novinare u NATO sjedištu u Briselu, 14. juni.
Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin govori na konferenciji za novinare u NATO sjedištu u Briselu, 14. juni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je u petak da će "odmah" narediti prekid vatre u Ukrajini i započeti pregovore ako Kijev počne povlačiti trupe iz četiri regiona koje je Moskva pripojila 2022. i odustane od planova za pridruživanje NATO-u.

„Učinićemo to odmah”, rekao je Putin u govoru u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi.

Ukrajina je odgovorila da je Putinov prijedlog „manipulativan” i „apsurdan”.

Putinove izjave su uslijedile dok su se lideri Grupe sedam vodećih industrijaliziranih nacija sastali u Italiji i dok se Švicarska priprema da ugosti mnoštvo svjetskih lidera - ali ne iz Moskve - ovog vikenda kako bi pokušali iscrtati prve korake ka miru u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin drži govor tokom sastanka sa rukovodstvom Ministarstva vanjskih poslova Rusije u Moskvi, 14. juni 2024.
Ruski predsjednik Vladimir Putin drži govor tokom sastanka sa rukovodstvom Ministarstva vanjskih poslova Rusije u Moskvi, 14. juni 2024.

Putin je rekao da njegov prijedlog ima za cilj „konačno rješenje” sukoba u Ukrajini, a ne da ga „zamrzne”, i naglasio da je Kremlj „spreman da počne pregovore bez odlaganja”.

Širi zahtjevi za mirom koje je ruski lider naveo uključivali su nenuklearni status Ukrajine, ograničenja njene vojne sile i zaštitu interesa stanovništva koje govori ruski jezik u zemlji. Sve ovo treba da postane dio „temeljnih međunarodnih sporazuma”, a sve zapadne sankcije Rusiji treba da budu ukinute, rekao je Putin.

„Pozivamo da okrenemo ovu tragičnu stranicu historije i da počnemo da, korak po korak, obnavljamo jedinstvo između Rusije i Ukrajine i Evrope uopšte”, rekao je on.

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je na društvenim mrežama da u Putinovom prijedlogu nema ništa novo i da je ruski lider „iznio samo 'standardni agresorski set', koji se već mnogo puta čuo”.

Savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskoo, Mihailo Podoljak,
Savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskoo, Mihailo Podoljak,

„Nema tu nikakve novine, nema pravih mirovnih prijedloga i želje da se rat okonča”, napisao je Podoljak na X-u.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u sjedištu NATO-a u Briselu da je Putin „nezakonito okupirao suverenu ukrajinsku teritoriju”.

„On nije u poziciji da diktira Ukrajini šta moraju da urade da bi uspostavili mir”, rekao je Austin.

On je dodao da je Putin „počeo ovaj rat bez ikakvih provokacija”.

„Mogao bi to okončati danas ako bi to odlučio”, rekao je Austin.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je dodao da „ovo nije mirovni prijedlog”.

„Ovo je prijedlog više agresije, više okupacije i na neki način pokazuje da je cilj Rusije da kontroliše Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

Putinove izjave bile su rijetka prilika u kojoj je jasno iznio svoje uslove za okončanje rata u Ukrajini, ali nije uključivao nikakve nove zahtjeve. Kremlj je ranije rekao da Kijev treba da prizna ruske teritorijalne dobitke i odustane od nastojanja da se pridruži NATO-u.

Rusija ne kontroliše u potpunosti nijednu od četiri regije koje je nezakonito anektirala 2022. godine, ali Putin je u petak insistirao da se Kijev u potpunosti povuče odatle i da ih u suštini ustupi Moskvi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG