Linkovi

Biden i Zelenski potpisali sigurnosni sporazum


Zelenski i Biden se ruku nakon potpisivanja sporazuma na samit lidera G7 u Italiji.
Zelenski i Biden se ruku nakon potpisivanja sporazuma na samit lidera G7 u Italiji.

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su u četvrtak desetogodišnji sigurnosni sporazum, čiji cilj je da se poboljša ukrajinska odbrana od ruskih snaga.

Cilj sporazuma, koji je potpisan na marginama samita G7 u Italiji, je da buduću američku administraciju obaveže na podršku Ukrajini, čak i ako bivši predsjednik Donald Trump - koji se protivi pomoći Kijevu - pobedi na izborima u novembru, rekli su zvaničnici.

Riječ je je okviru za dugoročni napor SAD da pomognu da se modernizuju ukrajinske oružane snage, a trebalo bi da posluži i kao korak ka eventualnom članstvu Ukrajine u NATO-u, prema tekstu sporazuma.

„Naš cilj je da dugoročno ojačamo ukrajinske kapacitete za odbranu i odvraćanje”, rekao je Biden.

Američki predsjednik je ukazao da će se Sjedinjene Države pobrinuti da se Ukrajina uspešno odbrani, ali i odvrati buduće napade na njenu teritoriju.

„Pomoćićemo da Ukrajina bude sposobna da učini oboje. To nećemo učiniti slanjem američkih vojnika da se bore u Ukrajini, već obezbjeđivanjem oružja i municije, razmjenom obavještajnih podataka i obukom ukrajinskih trupa”, rekao je Biden.

Američki predsednik istakao je da je rat, koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, izazov za čitav svijet.

„Da li bismo podržali Ukrajinu, suverenitet i slobodu protiv tiranije? SAD, G7 i države širom svijeta dosljedno su odgovarale da hoće. Ponovićemo - podržavamo Ukrajinu”, rekao je Biden tokom zajedničkog obraćanja sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da se radi o historijskom danu.

"Potpisali smo najsveobuhvatniji sporazum Ukrajine i SAD-a od naše nezavisnosti. Riječ je o sporazumu o bezbjednosti i zaštiti ljudskih života. Pospješiće saradnju između naših naroda. Garantovaće održivi mir i koristiti svima u svetu”, rekao je Zelenski.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG