Linkovi

Ruske vlasti spremaju "rusifikaciju" ukrajinskih škola


Uništena biblioteka u školi u kojoj je trebalo da se održi svečana dodela diploma pod nazivom Poslednje školsko zvono u Harkovu, Ukrajina, u četvrtak, 2. juna 2022. (AP Photo/Andrii Marienko)
Uništena biblioteka u školi u kojoj je trebalo da se održi svečana dodela diploma pod nazivom Poslednje školsko zvono u Harkovu, Ukrajina, u četvrtak, 2. juna 2022. (AP Photo/Andrii Marienko)

Roditelji i prosvjetni radnici u oblastima pod ruskom kontrolom na jugu Ukrajine kažu da okupacione vlasti ucjenama iznuđuju saradnju s proruskim školama koje se pripremaju za narednu školsku godinu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Izvori kažu za ukrajinski servis RSE-a da su okupacione vlasti poručile roditeljima da bi mogli da izgube roditeljska prava ako ne nabave ruske pasoše i ne pošalju svoju djecu u određene škole.

"Lokalni stanovnici ne žele da šalju djecu u te škole, ali su uplašeni", rekao je Serhij Šiškovski, nastavnik istorije u Hersonskoj oblasti. "Ljudi se plaše da će izgubiti djecu i ne znaju kako da odgovore na te zahtjeve."

"U gradu Energodar (na sjeverozapadnu Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom), definitivno postoji pritisak na roditelje i djecu u pogledu poštovanja (ruskih) zakona za narednu školsku godinu", rekla je jedna učiteljica iz Energodara koja je tražila da ne da budu identifikovana iz straha od posljedica od Rusa.

Učiteljica je rekla da okupacione vlasti za škole koje osnivaju angažuju nastavnike i drugo osoblje.

"Traže kadrove, ali bih željela da ukažem na otpor naših nastavnika", rekla je ona. "Možemo da budemo ponosni na to. Trenutno nemaju nastavni kadar. Koliko znam, zvali su nastavnike, čak su i išli u njihove kuće."

Ona je rekla da su, prema informacijama kojima raspolaže, samo dva nastavnika pristala da rade u novim školama.

Ukrajinske vlasti tvrde da se Moskva sprema za dugoročnu okupaciju ili čak aneksiju dijelova Ukrajine koji povezuju istočni region Donbas, gdje je Rusija podsticala separatistički rat posljednjih osam godina, i ukrajinski crnomorski region Krim, koji je Moskva nasilno anektirala 2014.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kulin za Reuters rekao je 8. jula da je malo vjerovatno da će Rusija povući svoje snage "iz južnog dijela Ukrajine".

Vojne okupacione vlasti u oblasti Herson krajem juna saopštile su da pripremaju "referendum" o pridruživanju Rusiji.

Moskva je 4. jula postavila okupacionu "vladu" za dijelove Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije i opštinskog zvaničnika iz Moskovske oblasti Mihaila Rodikova imenovala za "ministra obrazovanja i nauke".

Rodikov je bio na čelu de fakto odjeljenja za obrazovanje vlade u krimskom gradu Sevastopolju poslije ruske aneksije tog regiona.

Prema riječima ukrajinske istraživačke novinarke Valentine Samar, Rodikov je bio umiješan u nekoliko skandala tokom svog mandata u Sevastopolju od 2015. do 2018, poslije čega je bio primoran da podnese ostavku i vrati se u Rusiju.

"Čudno je to imenovanje, posebno ako se ima u vidu da Rodikov ima 64 godine i da bi uskoro trebalo da se penzioniše", rekla je Samar. "Ali valjda ima još malo snage u sebi, pa dolazi u Herson da postavi sistem ruskog obrazovanja".

Na istoku, u crnomorskom lučkom gradu Mariupolju, okupacione vlasti šalju nastavnike u Moskvu na "sertifikaciju", rekao je Petro Andrjuščenko, pomoćnik ukrajinskog gradonačelnika tog grada. U postu na Telegramu 2. jula Andrjuščenko je naveo da su okupacione vlasti neformalno zabranile svim nastavnicima da odu iz grada.

U maju je ukrajinska tadašnja ombudsmanka za ljudska prava Ljudmila Denisova izjavila da okupacione vlasti u Mariupolju, koji je u velikoj mjeri uništen i odakle je otišao veliki broj žitelja usljed žestokih borbi prije nego što su ga ruske trupe zauzele u maju, napravile planove za "potpunu rusifikaciju obrazovanja uvođenjem njihovih standarda" u narednoj školskoj godini.

Maksim Borodin, član ukrajinskog Gradskog vijeća Mariupolja, rekao je za RSE da je ruski obrazovni program prepun "propagandnih lekcija".

"Oni direktno uče djecu da mrze Ukrajinu", rekao je Borodin. "Na takozvanim časovima 'istorije' kažu da je Ukrajina kriva za početak aktuelnog rata i poriču da je Rusija napala Ukrajinu i Mariupolj, i da je napravila sav ovaj užas".

Civili u okupiranim oblastima su posebno ugroženi jer je Rusija tamo namjerno stvorila "informacioni vakum", onemogućivši pristup ukrajinskim provajderima interneta i mobilnih usluga, kao i medijima, izjavila je bivša ukrajinska ministrica obrazovanja i nauke Lilija Grinevič.

"Često nemaju pristup internetu i gledaju samo ruski program na televiziji", rekla je Grinevič za RSE. "Djeca takođe slušaju sve to. A onda idu u školu gdje okupatori... svojim narativima potpuno zagađuju obrazovni prostor."

"Što se to duže dešava, to će više inficirati njihovu svijest, posebno kada nemaju adekvatne istinite informacije i kada su u izolaciji", dodala je ona.

Cilj Rusa je, zaključila je ona, "uništenje ukrajinskog nacionalnog identiteta".

"Zato su odmah počeli da pale knjige o ukrajinskoj istoriji", rekla je Grinevič. "Zato su počeli da se miješaju u obrazovni sistem i uništavaju naše škole."

Prema kancelariji ukrajinskog tužilaštva, 1.971 škola je oštećena od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Od toga su 194 škole potpuno uništene.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG