Linkovi

Rusija zatvara Sjeverni tok jedan zbog održavanja


Cijevi nadzemnog postrojenja Sjevernog toka, Nemačka, 8. marta 2022.
Cijevi nadzemnog postrojenja Sjevernog toka, Nemačka, 8. marta 2022.

Rusija zatvara gasovod Sjeverni tok jedan radi godišnjeg održavanja od ponedjeljka ujutru.

Gasovod iz Rusije, koji se nalazi ispod Baltičkog mora, glavni je njemački izvor gasa i trebalo bi da bude isključen do 21. jula.

Njemački zvaničnici su izrazili sumnju u namjere Rusije, posebno imajući u vidu činjenicu da je operater Sjevernog toka Gazprom prošlog mjeseca smanjio protok gasa za 60 posto.

Gazprom je saopštio da održavanje uključuje "testiranje mehaničkih elemenata i sistema automatizacije".

Gazprom je takođe prijavio tehničke probleme sa dijelovima turbine koje je njegov partner Siemens Energy poslao u Kanadu na popravku, ali koji nije mogao da bude vraćen zbog zapadnih sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kanada je, međutim, tokom vikenda rekla da će dozvoliti da se dijelovi vrate Njemačkoj, navodeći "veoma značajne poteškoće" koje će nedovoljno snabdijevanje gasom izazvati nemačkoj ekonomiji.

Njemački vicekancelar Robert Habeck rekao je da sumnja da Rusija može navesti "neke male tehničke detalje" kao razlog da ne nastavi isporuke gasa Njemačkoj nakon završetka održavanja.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG